Walaupun Gaji Cukup-Cukup Makan Tetapi Anda Boleh Miliki Rumah Dengan Tip Ini!

Selalu tak dengar ayat ni “sampai bila nak menyewa?”, hakikatnya semua orang memasang impian untuk memiliki rumah sendiri. Cuma, hasrat itu terpaksa dipendam bila melihat harga rumah yang semakin naik saban tahun, gaji pula setakat mampu menampung keperluan harian sahaja.

Siapa kata gaji cukup-cukup makan tak boleh beli rumah? Sedangkan setiap bulan kita bayar sewa rumah antara RM600 ke RM1,000. Bukankah lebih baik jumlah itu digunakan untuk membayar pinjaman rumah sendiri?

Untuk anda yang tergolong dalam kelompok ini, anda sebenarnya masih boleh memiliki rumah dengan tip-tip ini.

1 Cari Rumah Bawah RM300,000

Jika cari di kawasan bandar memang agak sukar nak jumpa tetapi masih ada rumah di kawasan luar bandar yang tawarkan harga tu. Paling penting pastikan rumah yang nak dibeli tu dilengkapi kemudahan seperti akses lebuh raya dan berhampiran dengan kawasan klinik, sekolah dan kedai.

2 Rekod Cantik

Dalam proses mendapatkan rumah, ada 3 perkara yang anda kena ambil berat:

kena kumpul wang untuk pembayaran deposit duti setem dan kos guaman. Kos ni boleh dapat semula dengan cara memohon pengeluaran KWSP.
Pastikan CCRIS cun untuk tempoh 6 bulan. Barulah mudah bank beri pinjaman.
Pastikan kadar nisbah pembiayaan hutang (DSR) di tahap sihat atau kadar maksimum 60%. DSR ini digunakan untuk menentukan berapa banyak pendapatan kasar yang digunakan untuk membayar pinjaman dan hutang bulanan.

Antaranya yang memberikan kadar faedah terendah, tempoh pinjaman, peratusan margin of finance (MOF), jenis loan sama ada konvensional atau islamik dan tempoh lock-in period. Pastikan anda faham konsep MRTT dan MLTT. Kaji keperluan dan cari loan terbaik yang sesuai dengan anda. Sebaiknya mohoN daripada beberapa bank berbeza. Terbaik untuk orang lain, tidak bermakna terbaik untuk anda ya!

4 Jana Keuntungan

Anda boleh gunakan rumah untuk jana pendapatan tambahan dengan cara sewakan atau jadikan homestay. Mereka yang masih bujang mungkin boleh guna 1 bilik dan sewa bilik selebihnya bagi menampung kos bayaran bulanan. Yang dah berkahwin pula, anda boleh cari rumah sewa yang lebih murah dan sewakan rumah yang dibeli pada harga lebih tinggi. Atau, anda boleh lengkapkan rumah dengan perabot dan jadikannya homestay.

5 Maksimumkan KWSP

Akaun 2 KWSP bukan sahaja boleh dikeluarkan untuk mendapatkan kembali wang deposit, anda juga boleh memohon pengeluaran wang KWSP untuk mengurangkan bayaran rumah atau mengurangkan bayaran bulanan. Jumlah pengeluaran bergantung kepada baki akaun 2 dan harga rumah.

Menarik, kan?

Anda yang sedang mencari rumah tu, IJM Land sedang giat membangunkan bandar terancang di Seremban 2 dan tentunya rumah-rumah di sini pilihan terbaik untuk anda. Persekitaran menarik, rumah pun mampu milik serendah RM275,000, infrastruktur lengkap dan paling penting, tak jauh pun dari bandar. Rumah-rumah di sini dekat dengan sekolah dan pusat membeli belah. Memang strategiklah!

Sumber: rencahrasa

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini