[Terkini] Ulama Tertua Di Malaysia Tn Guru Haji Ahmad Isa Yahya MninggaI Dunia Pada Usia 104 Thun.

Gerik : Khabar yang sangat du kacita dari bumi Perak, Ulama’ negeri Perak petang ini, Tuan Guru Haji Isa Bin Yahya, Telah kembaIi ke rahmatuIIah, di Gerik dalam usia 104 tahun akibat skit tua.

Nama penuhnya ialah Tuan Guru Haji Ahmad Isa Bin Haji Yahya dan beliau dilahirkan sekitar tahun 1917, Ketika hyatnya beliau mena bur jasa dan berbakti di kawasan Gerik, Perak.

Allahyrham menghmbus nfas terakhir dikediamannya di Gerik Perak akibat saklt tua,Permrgian Allahyrham satu kehiIangan besar buat dunia dakwah bukan sahaja di Malaysia bahkan di seluruh Nusantara.

Allahyrham Tuan Guru mendapat pendidikan awal di pondok sekitar Patani di antaranya Pondok Dala sebelum berangkat ke Mekah dalam usia 19 tahun.

Selepas pulang dari Mekah, beliau belajar semula di Patani dengan memasuki Pondok Mak Enggol, Selain daripada itu, beliau juga sempat melazimi dan berguru dengan Tuan Guru Haji Saad Mogoi dan Tuan Guru Haji Yahya Kupang. Di antara guru-gurunya ialah :

1. Tok Dala al-Fathani,2. Tuan Guru Haji Hassan Mak Enggol,3. Tuan Guru Haji Yahya Kupang, 4. Tuan Guru Haji Saad Mogoi, 5. Pak Da Eil Mekah, 6. Syeikh Abdul Qadir al-Mandili, 7. Sayyid Alwi Bin Abbas al-Maliki,8. Sayyid Muhammad Amin al-Kutbi, 9. Syeikh Haji Abdul Rahim al-Kalantani, 10. Cher Pak Ya al-Ramani,11. Tuan Guru Haji Abdul Ghani Bentong.

Beliau pernah berbaiah Tariqat Syatariyyah dengan Pak Da Eil Mekah dan menerima amalan dalam Kitab Dala’il Khoirot daripada seorang ulama’ yang berasal dari Patani.

Tuan Guru Haji Isa Gerik merupakan diantara orang yang terawal ke Mekah, Beliau bersahabat baik dengan Tuan Guru Haji Salleh Musa Sik dan Syeikh Toyyib al-Makki.

Beliau pernah mendirikan sebuah pondok di Betong bersama adiknya, Tuan Guru Haji Abdul Karim Bin Yahya dan iparnya, Tuan Guru Baba Man Bentong pada tahun 1977 dengan nama Pondok Darussa’adah di Cabang Tiga, Ramong, Betong, Jala. Namun pondok ini hanya sempat beroperasi selama 4 tahun sahaja sebelum diarahkan tu tup oleh pihak berkua sa Thailand.

Tuan Guru yang lebih mesra dengan panggilan Tok Ayah disifatkan sebagai seorang ulama’ yang sangat tawaduk dan wara’. Waktu sihatnya, beliau tldak pernah tinggaI solat berjemaah di Masjid Gerik, Beliau juga mengajar di masjid berkenaan dalam pelbagai bidang ilmu khususnya usuluddin. Solat terawihnya 20 rakaat dari muda sehingga u.zur.

Suatu hari ketika ditanya bagaimana nak khusyuk dalam solat? Beliau menjawab “hat ni la yang buat saya menangls malam-malam.Allah sungguh tawadhuk beliau.

Khabar du ka pada hari ini apabila Tok Ayah Isa telah dipanggil puIang oleh llahi pada petang 27 Januari 2022 dalam usia 104 tahun. Jnazahnya akan disem adikan di Tanah Perkburan Islam Kampung PadangGerik, Moga Allah Taala merahma ti r0h auliaNya. Amin.

Salam tkziah. Al fatihah.

Sumber : Tengku Yusuff. / dbongkar

PERHATIAN! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini