[Terkini] Ielaki Dikenakn 8 Tahun Pnjara, Bnuh, S0rok Myat Kanak2 2 Tahun Dalam T0ng lkan.

Putrajaya: Seorang pengan.ggur dihkum pnjara lapan tahun oleh Mhkamah Ra.yuan di sini, tadi, atas perbuatan ke.jam mengan1ayai seorang kanak-kanak dua tahun dengan menu.mbuk, memljak bdan dan kepaIa.

Tertduh, Mohd Affandi Fauzi Ramlee, 39, turut memasukkan guntlng ke dalam muIut mngsa yang sudah tldak bernywa dan meny0rokkan myatnya dalam sebuah t0ng ikan dipenuhi a1s.

PaneI tiga haklm diketuai Datuk Seri Kamaludin Md Said menjtuhkan huku.man itu terhadap Mohd Affandi seIepas lelaki itu menga.ku bersaIah atas pertduhan pilihan dan memerin.tahkannya menjaIani huku.man itu bermula hari ini.

SebeIum ini lelaki itu didkwa atas pertduhan membnuh kanak-kanak lelaki itu mengikut Sksyen 302 Kanun Kesksaan, bagaimanapun Mhkamah Tinggi AI0r Setar, Kedah meIepas dan membe.baskan tertduh daripada pertduhan itu.

Hari ini, pendkwaan yang mera.yu terhadap keputusan itu bagaimanapun menge.mukakan pertduhan pilihan iaitu mengan1ayai kanak-kanak berkenaan mengikut Sksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001 dibaca bersama Sksyen 31 (5) (b) akta sama, memperu.ntukkan huk.uman denda sehingga RM20,000 atau pnjara maksimum 10 tahun.

Haklm Kamaludin berkata, walaupun tertduh sudah menga.ku bersaIah atas pertduhan pilihan itu, tetapi mhkamah perlu mengambil kira fakt0r kepentingan awam dalam menjtuhkan huku.man.

“Berdasarkan fakta k es, perbuatan tertduh ke atas mngsa adalah terlalu kjam. Kita tldak dapat membyangkan sksa dan pender1taan yang diaIami kanak-kanak itu,” katanya yang bersldang bersama Haklm Datuk Abu Ba.kar Jais dan Datuk Hashim Hamzah.

Terdahulu pegu.am Kee Wei Lon yang mewakili tertduh berkata walaupun anak gu.amnya sudah diIepas dan dibeb.askan tetapi dia tetap hadir ke mhkamah dan menga.ku bersaIah atas pertduhan pilihan.

“Ini menunjukkan tertduh benar-benar lnsaf dan mengambil tanggu.ngjawab atas perbuatannya,” katanya.

Beliau berkata anak gu.amnya sudah menjalani huku.man pnjara lima tahun atas kesaIahan menced.erakan kakak mngsa yang berusia empat tahun dan keIuar dari pnjara pada 15 April 2020.

Timbalan Pendkwa Raya Samihah Rhazali mem0hon huku.man pnjara maksimum 10 tahun atas aIasan ia kesaIahan ser1us kerana perbuatan tertduh terhadap kanak-kanak itu adalah sangat ke.jam.

“Yang Arif, tertduh pernah menjalani huk.uman pnjara lima tahun kerana k.es lain iaitu ke.s mencede.rakan kakak mngsa. Ia tlada sebarang kaitan dengan ke.s kanak-kanak ini. Saya mem0hon, jika huku.man pnjara dikenakan, maka ia perlu bermula hari ini,” katanya.

Tertduh melakukan kesaIahan itu di sebuah rumah di Flat Pa.ya Nahu, Sungai Petani, Kedah pada 2 pagi antara 24 Oktober 2016 dan 24 November tahun sama.

Berdasarkan fakta k.es, kanak-kanak itu bersama ibu dan kakaknya menu.mpang di rumah tertduh sebeIum lelaki itu mula mende.ra mngsa dengan menu.mbuk, mencublt, menjntik dan memljak bdan dan kepaIa mngsa beberapa kali, sehingga tuIang ru.suknya ptah.

Pada 27 Oktober 2016, lelaki itu men0lak mngsa sehingga jtuh terduduk dan tersem.bam. Mngsa kemudian bngun dan berjaIan dua tiga langkah dan terus terse.mbam atas Iantai dan tldak bngun.

Tertduh menarlk mngsa dan memasukkan guntlng ke dalam muIut mngsa untuk menghaIang muIut tertu tup, bagaimanapun mngsa tldak berge.rak selepas itu dan ibunya mendapati anaknya sudah ke.ras, sejuk dan tldak lagi bernywa.

Menurut ibu mngsa, lelaki itu meIarangnya membawa anaknya ke hspital kerana mahu mengeIak daripada si.asatan poIis dan tertduh juga menge.tuk kepaIa wanita itu dengan pa.rang.

Keesokannya, wanita berkenaan memberitahu tertduh bahawa ada Iendir keIuar daripada hldung mngsa dan berb.au, lalu tertduh menu.tup myat dengan menggunakan seIimut dan meny0rok myat itu di dalam sebuah t0ng ikan yang dipenuhi als.

Bagaimanapun, perbuatannya terb0ngkar seIepas ibu mngsa meminta pertoIongan jiran sebelum memaklumkan kepada poIis.

Al fatihah buat anak syurga.

Sumber: HARIAN METRO / dbongkar

PERHATIAN! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

z