Siapa Kata Umur Bawah 25 Tak Boleh Beli Rumah Pertama? Ini Tip Beli Rumah Pada Usia Muda!

Kalau ada ilmu yang betul, tak mustahil kita boleh beli rumah seawal umur 25 tahun. Bahkan, lebih stylo dan bergaya sebab muda-muda lagi dah ada rumah.

Daripada berbangga tayang pakai kereta dengan rim sukan (sportrim), baik lagi beli rumah waktu muda. Senang bila nak kahwin nanti. Bakal bapa mertua pun senang hati bagi greenlight kahwin dengan anak dara dia.

Kalau korang dah mula fikir nak beli rumah pertama lepas dah dapat kerja, artikel Tuan Harith Faisal ni sesuai untuk korang baca. Lepas dah baca, mulakan tindakan dan rancang strategi segera ya.

Dah bersedia nak baca tip bertaraf emas ini?

Dulu-dulu saya ingatkan orang hanya mula beli rumah pada umur 30 tahun.

Iyalah. Bila dah masuk umur tu, kononnya seseorang tu pasti dah mampu berfikir secara matang, ada kerjaya yang mantap, pendapatan yang stabil dan di kelilingi kawan-kawan yang berjawatan besar.

Tapi lepas masuk sendiri dalam pelaburan hartanah ni, barulah saya tersedar bahawa itu semua hanyalah anggapan saya saja.

Ramai sebenarnya yang dah beli rumah sebelum usia 25 tahun, termasuk diri saya sendiri. Alhamdulillah, Allah S.W.T permudahkan.

Katakanlah, umur 17 tahun habis SPM, umur 18 tahun masuk matrikulasi, umur 19 tahun masuk universiti, umur 23 atau 24 tahun mula bekerja. Jadi, logik kan kalau kita mampu beli rumah pertama pada usia 25 tahun. Kan kan?

Jadi, untuk manfaat bersama, saya ingin kongsikan 10 tip ini:

Tip #1: Anda tak akan jatuh cinta selagi tak mula ambil tahu

Kesedaran pemilikan hartanah sepatutnya mula sejak tahun pertama di universiti. Lebih awal daripada tu adalah lebih baik.

Kesedaran adalah kunci utama. Kalau tak ada kesedaran, umur dah 50 tahun, hampir-hampir nak pencen pun belum tentu ada walau sebiji rumah.

Yang ada, rumah kuarters kerajaan je. Kesian kat anak dan cucu nanti. Mesti korang macam tu kan?

Tip #2: Biar sikit-sikit dulu. Lama-lama nanti membukit

Simpan duit deposit rumah sebanyak mungkin bila mula belajar kat universiti.

Rajinkan diri buat part-time mengajar tuisyen ke, jual tudung ke, trading saham ke, suka hati korang lah.

PTPTN dan biasiswa jangan dihabiskan beli iPhone. Slip gaji pun belum ada, dah menggatal nak pakai fon mahal. Haha.

Cari jalan buat duit RM550 setiap bulan untuk mohon ASB Financing RM100,000. Dengan teknik tertentu, boleh dapat hampir RM56,000 selepas 5 tahun.

Jual tudung 50 helai pun dah boleh dapat RM550 sebulan. Tapi kalau tak mampu RM100,000, buatlah mana-mana yang mampu. RM50,000 ke kan. Janji buat.

Tip #3: Cari ilmu dan buat ASB Financing

Salah satu cara untuk beranakkan duit simpanan dengan cepat adalah dengan ASB Financing. Setahun pertama bayar ansuran bulanan seperti biasa. Tahun berikutnya rolling menggunakan dividen.

Jadi, tak perlu dah mohon kad kredit jika hanya untuk mewujudkan rekod kredit dalam CCRIS. Jimat masa.

Tip #4: Buru ilmu kewangan dan hartanah tanpa putus

Carilah ilmu kewangan dan hartanah secepat mungkin. Kalau anda bijak, memang boleh cepat tangkap. Kalau tak, sampai ke sudahlah tak yakin nak beli rumah.

Lagi cepat kita belajar, lagi banyak ilmu kita miliki semasa nak beli rumah bila dapat kerja nanti.

Selepas dapat ilmu, pasti datangnya keyakinan. Ilmu tersebut boleh didapati dengan menghadiri seminar, buku, ebook atau boleh follow FB sifu-sifu berkaitan yang langsung tak lokek ilmu.

Tip #5: Cari grup sokongan dan tambah rangkaian sedia ada

Kalau nak tanya apa-apa, senang. Boleh tanya dan terus dapat jawapan.

Macam saya, saya ada group WhatsApp MISI MENCARI RUMAH dan STALKER HARTANAH. Daripada dua group ni, saya dapat info hartanah dan networking kaw-kaw daripada sifu-sifu dan otai-otai.

Walaupun anda masih belum bersedia untuk beli rumah, tapi bila dah diberi peluang masuk group tu, binalah ukhwah semantap-mantapnya dengan ahli dalam group tu. Bukannya diam, sunyi, sepi. Bila kena kick keluar, tahu pula mengggelabah. Eh!

Tip #6: Dah dapat diploma/ijazah? Cari kerja cepat-cepat

Masuk saja semester terakhir, terus mulakan job hunting. Nak tunggu apa lagi?

Rancang nak melancong dengan coursemate ke Krabi Island ye? Lupakanlah niat tu.

Orang bijak, sibuk berebut-rebut nak cari kerja cepat, kau pula berebut nakupload gambar selfie dalam Instagram.

Terpulanglah. Orang kata, tak payahlah nak nasihat sangat anak-anak muda sekarang ni, tunggu dia cari kita dan tanya, barulah kita jawab dan bantu.

Macam tua sangat pulak saya ni. Padahal lebih kurang sebaya korang je.

Tip #7: Fokus untuk dapatkan kerja tetap

Cari kerja yang berstatus tetap.

Kalau kerja kontrak berjangka masa pendek, bank susah nak beri pembiayaan perumahan. Anda dikategorikan sebagai pemohon berisiko tinggi.

Tapi, janganlah memilih sangat. Kalau dah memang dapat kerja kontrak, terima sahaja. Mungkin rezeki anda memang di situ. Kerja rajin-rajin kerja supaya cepat ditawarkan posisi tetap. Jangan asyik nak mengular je.

Tip #8: Law4n n4fsu membeli “besi mahal” ini (ramai yang kecundang kat sini)

Tak payah nak kelabu mata sangatlah bila tengok rakan sekerja anda pakai Honda City. Padahal gaji sama macam anda sebagai fresh graduate.

Mungkin dia belum mengerti maksud sebenar aset dan liabiliti. Dik, harga kereta boleh tunggu kita. Honda City baru keluaran 2020 nanti harga lebih kurang je dengan Honda City baru tahun ni punya.

Tapi harga rumah RM200,000 tahun ni, takkan tunggu kamu dik. Tahun 2020 nanti, entah-entah dah naik sampai RM300,000. Masa ni baru fikir nak cekau duit, alamat lambat la beli hartanah sebab harga dah makin mahal.

Tip #9: Beli yang mana anda mampu dulu

Kalau gaji anda bermula dengan RM2,500, dapat beli rumah pertama harga RM150,000 pun dah cukup bagus.

Dengan harga tu, kalau di Selangor dan pinggiran Kuala Lumpur mungkin boleh dapat flat ataupun apartmen medium cost.

Belilah rumah sebegini di pasaran subsale. Ia pasti permulaan yang bagus untuk anda pergi lebih jauh dalam pelaburan hartanah.

Tip #10: Sentiasa jaga hubungan dengan yang Maha Esa

Sepanjang usaha kita untuk menggapai kaya dunia, jangan sampai terabai tanggungjawab kita sebagai Muslim.

Sibuk baca ebook kewangan dan hartanah pakai fon, sampai tak sempat nak baca ‘ebook’ Al-Quran. Solat dhuha dijadikan amalan. Solat dhuha bukan untuk orang bisnes dan pelabur hartanah sahaja, tapi amalan yang bagus untuk setiap Muslim.

Berdoalah supaya Allah beri kita rezeki dan umur yang diberkati. Harta dunia hanya di tangan, tapi bukan di hati. Dalam hati kita biar ada Allah S.W.T sentiasa.

Impian nak beli rumah bawah umur 25 bukan lagi fantasi, tapi boleh jadi realiti

Jadi, kepada adik-adik yang masih dalam pengajian di universiti, maktab, matrikulasi mahupun yang masih di sekolah menengah, semoga anda berjaya memiliki rumah pertama sebelum usia 25 tahun.

Jomlah sama-sama jadi HIPSTER dalam bidang hartanah.

Tak payah nak acah-acah HIPSTER sangat bab-bab makan candle light dinner, jubah mahal gila, kereta import, motor berkuasa tinggi, tudung eksklusif dan gaya hidup metroseksual korang tu. Beli je rumah banyak-banyak di awal usia.

Dah tentu tentu korang adalah HIPSTER, RARE, MELETOP, KEBABOOM!!

Ingat pesan abang ni sampai bila-bila ya.

Ada yang dah beli rumah sebelum usia 25 tahun sedang membaca artikel ni? Mengaku cepat. Bagi inspirasi sikit kepada adik-adik kita.

Sumber: Gil4 Hartanah / rencahrasa

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini