Perkara Yang Dilarang Ketika Menjelang Solat Maghrib

Apabila Maghrib tiba, rata-rata penduduk Indonesia terutama dipelosok-pelosok yang penduduknya Muslim segera bergegas men1ngg4lkan pekerjaannya dan akan pulang ke rumah sambil menutup rumah dan bersiap ke Masjid untuk solat jamaah. Ternyata larangan tidak boleh mer4yau masa akan tiba waktu Maghrib sudah dijelaskan oleh Rasulullah SAW dalam Hadis.

“Jika malam datang menjelang, atau kalian berada di sore hari, maka tahanlah anak-anak kalian, kerana sesungguhnya ketika itu sy4it4n sedang bertebaran. Jika telah berlalu sesaat dari waktu malam, maka lepaskan mereka. Tutuplah pintu dan berzikirlah kepada Allah, kerana sesungguhnya sy4it4n tidak dapat membuka pintu yang tertutup. Tutup pula bekas minuman dan makanan kalian dan berdzikirlah kepada Allah, walaupun dengan sekadar meletakkan sesuatu di atasnya, m4tikanlah lampu-lampu kalian! ” (HR. Bukhari dan Muslim).

Dari Jabir radhiallahu anhu, dia berkata, Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda: “Jangan lepas haiwan ternak kalian dan anak-anak kalian apabila matahari terbenam hingga berlalunya awal waktu Isya. Kerana sy4it4n bertebaran jika matahari terbenam hingga berlalunya awal waktu Isya.” (HR. Muslim).

Dari Jabir radhiallahu anhu, dia berkata, Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda: “Jangan kalian membiarkan anak anak kalian di saat matahari terbenam sampai hilang kegel4pan malam sebab setan berpecah jika matahari terbenam sampai hilang kegel4pan malam.” (Sahih Muslim).

Di dalam sebuah buku ilmiah kateg0ri agama yang dikarang oleh Prof. DR. Ir. H. Osly Rachman, MS dengan judul The Science Of Solat menjelaskan. Menjelang tiba waktunya memasuki solat Maghrib, suasana alam akan berubah menjadi berwarna kemerah-merahan bahkan berwarna merah.

Didalam buku tersebut juga dipaparkan, perubahan warna merah pada saat menjelang Maghrib selaras dengan kekerapan j1n. Apabila waktu tersebut, tenaga j1n akan bertambah kerana mempunyai resonansi yang sama dengan alam.

Didalam hadis Rasulullah SAW juga sudah dijelaskan, saat Magrib j1n sudah bergegas untuk keliaran. Pastinya mereka mencari manusia-manusia untuk dig0da dan hujung-hujungnya beberapa manusia terjerumus men1ngg4lkan perintah Allah SWT. Naudzubillah …

Wallahua’lam …

Sumber : Nasihatustazz / satkoba

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini