Pem̷ergian yang dic̷emburui, imam m̷eningg̷al ketika s̷olat Subuh

Pemergiian yang dicembvrui, imam meningg4l ketika s0lat Subuhh | KEM4TIAN yang dicembvrui. Itu yang berlaku ke atas Mohd Rawi Ismail, 61, apabila dis4hkan meningg4l duniia ketika mengimamkan s0lat Subuh di Masjid Sultan Abu Baakar, di Raubb, semalam.

Dalam kej4dian 6.10 pagi itu Allahy4rham dikatakan menjadi imam g4nti selepas imam bertug4s dikatakan tiba leewat ke maasjid.

Menurut sahabat baik arw4h yang juga makmum s0lat Subuh di maasjid itu, Mohammed Md Jam, 73, di tidak melihat seb4rang t4nda saakit pada diri Mohd Rawi sebelum memint4nya mengim4mkan s0lat.

“Selepas membaca surah Fatihah beliau membaca ayattt laazim, cuma tersek4t-seekat kerana tidak cukup n4fas. Selepas ruukuk, dia bangun dan nampak terhuyung-hay4ng hendak reb4h ke belakang dan saya pun s4mbut dia.

“Saya bariingkan dia dan dia tidak berkata apa tetapi naadi dia masih ada dan saya terus meng4jar menguc4p kaliimah syah4dah,” katanya ketika diteemui, hari ini.

Menceriitakan keperib4dian suaminya, Isterinya Mek Nab Che Sof, 58, berkata, arw4h sering men4sihati dia dan anak-anak supaya membaca dan mengh4fal suurah Al Mulk setiap kali sebelum tiidur.

Katanya, suaminya tidak pernah lupa membaca suurah itu sebelum tiidur dan juga kad4ng-kad4ng selepas s0lat.

“Secara kebi4saan saya dan suami setiap hari akan ke maasjid bersama-sama kerana maasjid dekat dengan rumah kami di Taman Buukit K0man, Raubb.

“Kebetulan, semalam saya tidak pergi ke maasjid bersama kerana heendak menyiapkan sar4pan untuk dia sebelum pergi ke Temerl0h atas urusan mesyu4rat pesara keraj4an bersama raakannya,” katanya.

Beliau berkata, arw4h yang juga beekas pemb4ntu pertanian pernah membuat pembed4han pint4san j4ntung 13 tahun lalu dan tidak menunjvkkan t4nda saakit sebelum pemergiiiannya.

Mek Nab berkata, hasil perkahwinannya dengan Mohd Rawi mereka dikurni4kan empat anaak.

“Dia juga disif4tkan seorang yang pemur4h dan suka bersedek4h kepada kanak-kanak, saud4ra dan sah4batnya terutama dia suka beri buahh serta h4sil cuucuk tanam diusah4kannya.

“Siapa yang berkunjung ke rumah paasti tidak akan pulang dengan tangan kos0ng,” katanya.

Sementara itu, Ketuaa P0lis Daerah Raub, Superintendan Kama Azural Mohamed ketika dihubungi menges4hkan kej4dian itu.

Beliau berkata, m4ngsa dis4hkan meningg4l duniia ketika dalam perjalanan ke H0spital Raub dan ke.s dikl4sifikasikan sebagai m4ti mengejvt.

Sumber Asal / coretannasihat

PERHATIAN! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini