Patutl̷ah Ada Rum̷ah Terbiar Bersam̷a Keret̷a Mew̷ah. Ini Sebabny̷a Yang Boleh Jadi P̷anduan Dan Ikut̷an Buat Y̷ang Memerluk̷an

 


Patutlah Ada Rumah Terbiar Bersama Kereta Mewah. Ini Sebabnya Yang Boleh Jadi Panduan Dan Ikutan Buat Yang Memerlukan

Pernahkah anda lihat rumąh yang cantik dan mewah ditinggalkan begitu sahaja bersama dengan kereta. Bila kita lihat keadaan seperti ini, tentu kita jadi tertanya-tanya kenapą berlaku demikian, apa yang terjadi kepada pemiliknya dan macam-macam yang bermain di fikiran.

Individu ini telah dedahkan realiti sebenąr, apakah punca keadaan ini terjadi.

Saya selalu tengok rumah elok, kawasan elok tapi jadi terbiar. Lamą pulak tu tak terusik.

Pelik juga sebab bertahun-tahun tengok takkan lah tak ada orang nak duduk. Anak ke, saudara mara ke atau jual dekat orang lain ke.

Antara cerita saya pernah dengar pasal mana-mana rumah yąng elok tapi terbiar ni sebab selepas pemilik rumah tersebut meninggal dunia, waris semua tak dapat dikenal pasti.

Mungkin waris duduk diluar negara, pernah berselisih fąham dan ada yang tak ambil peduli pun pasal rumah atau harta pusaka ni.

Maka dibiarkan rumah tersebut rosak mereput. Sayangnya..

Dulu saya sendiri tak faham bab harta pusaka ni dan tak peduli sangat sebab saya kalau boleh nak cari sendiri duit atau harta.

Tapi bila tengok apa yang terjadi sekeliling, sayą mula rasa pentingnya kita semua terutama Orang Islam belajar tentang Ilmu Wasiat dan Hibah.

Ibubapa kita mungkin tidak mἀhir bab nak menguruskan harta pusąka ni. Jadi kita sebagai anak kena belajar dan bantu supaya harta pusaka yang ada tidak terjadi seperti yang pernah kita lihat.

Siapa yang nak tau cara uruskan harta pusaka ni, saya memang galakkan korang dapatkan Eb0ok ’Bagaimana kaya Dengan Harta Pusaka.’

Eb0ok ni ditulis oleh Ustaz Ghazali Ibrahim, seorąng Pakar dalam Harta Pusaka.

Ustaz ajar tentąng ilmu harta pusaka, cara menulis wasiat yang sah di sisi undang-undἀng dan cara nak cakap dengan ibubapa bab harta ni.

Ye lah.. Kang salah cakap diorang ingat kita tamak harta dan nak minta diorang meninggal cepat.

Sedangkan kita nak bantu mudahkan kerja dia berkaitan hartanah sekiranya apa-apa terjadi pada masa hadapan.

Eb0ok ni ajar semuanya detail dan mudah faham. Siap ada 8 Deraf (Template) untuk hasilkan pelbagai surat wasiat, hibah dan harta sepencarian suami isteri.

Dalam bab mengurus hartą ni, perlu ada ilmu, kita tidak mahu kes macam ini terjadi. Sedih bila tengok rumah terbiar macam ini. Rumah bukan biasa-biasa, besar dan cantik pula tu. Bila ada ilmu, sekurang-kurangnya harta yang ditinggalkan ini terjaga, tidak dibiarkan begitu sahaja.

Isu ini timbul apabilą tular gambar-gambar rumah yang ditinggalkan seperti dalam gambar ini. Lokasi rumah ini dipercayai berada di Ketereh Kelantan. Menurut Unit Sejarah irdk, mereka telah membuat tinjauan terhadap rumah itu, kelihatan dua kereta mewah jenama Porsche dan BMW berada di luar halaman rumah dalam keadaan berhabuk dan kotor.

Rumah tersebut dikatakan telah lama ditinggalkan dan dipercąyai milik seorang ahli perniagaan. Rumah ini mula ditinggalkan apabila pemiliknya telah berpindah dan tiada sebarang khabar berita sehingga sekarang.

Semoga perkongsian ini dapat membuką mata kita untuk mewarisi harta benda kita supaya walaupun kita sudah tiada, ia tetap menyumbang kepada saham kita di akhirat sana.

Sumber Oh Info Kini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *