Pahala Mentaati Ibu Bapa Melebihi Jihad Fisabilillah.

Ramai tak sedar jarang bertanya khabar kepada orang tua di kampung dikira menderh4k4

RAMAI anak yang tidak mengaku apabila dituduh menderh4k4 kepada ibu bapa. Namun, siapa yang dapat menafikan kebenaran ayat Allah dan hadis Rasulullah SAW yang menyimpulkan bahawa termasuk d0s4 besar yang kedua selepas sy1rik ialah apabila seseorang melupakan tanggungjawab menjaga kedua orang tua.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan meny3mb4h selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya, apabila salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu.” a33; (Surah Al-Isra’ ayat 23)

Rasulullah SAW lebih jelas menegaskan mengenai d0s4 besar ini di dalam sabdanya yang bermaksud: Mahukah kamu aku khabarkan tentang d0s4 besar? Kami (sahabat menjawab: Ya, tentu wahai Rasulullah. Beliau bersabda: “Ada tiga, iaitu meny3ku tukan Allah, derh4kr kepada kedua ibu bapa dan ucapan dust4 dan kesaksian dust4, Baginda mengulanginya berkali-kali sehingga kami berkata mudah-mudahan baginda diam.” a33; (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari)

Semua anak mengaku mereka sudah memenuhi hak kedua ibu bapanya walaupun hati tak merindu, jauh sekali khuatir, sed1h dan p1lu mengenang keu zur4n kedua orang, pemegang kunci syurga mereka di akh1r4t nanti. Bahkan anak dunia itu seolah-olah tidak mahukan akh1r4t.

Lantas mereka l4lai dan lupa akibat mengejar cita-cita dunia sehingga tak tersisa sedikit pun ruang untuk ayah dan ibu di dalam hati. Hati yang sentiasa sibuk, memberi kesan pada wajah mereka yang kian sur4m apabila berdepan dengan ayah dan ibu. Mereka lebih rela menjadi tanda-tanda dekatnya ki4m4t dengan berlaku derh4k4 daripada harus menanggung beb4n hidup bersama orang tua.

Pelbagai alasan dicipta untuk menghalalkan keuzur4n mereka daripada menjaga ibu bapa, tetapi di sudut hati nurani anak-anak manusia siapakah kiranya yang boleh melepaskan diri daripada kenangan kasih sayang ibu bapa ketika kecilnya.

Mereka juga berselindung di sebalik amal salih yang lain, sebahagiannya ahli tahajjud, setia membaca al-Quran, ahli masjid, istiqamah mengerjakan haji dan umrah, ahli sedekah dan puasa. Tetapi, mereka membuat hati ibu bapa men4ngis, jiwa mereka terd3ra dan impian hari tua yang indah bagi mereka h4ncur berkec4i.

Padahal keutamaan berkhidmat kepada orang tua melebihi pahala jihad fisabilillah seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah bin Mas’ud beliau berkata: “Saya bertanya kepada Nabi SAW. “Amalan apakah yang paling disukai oleh Allah SWT? Baginda bersabda: “Solat pada waktunya, saya bertanya lagi: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berbuat baik kepada kedua orang tua. Saya bertanya: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berjihad di jalan Allah.” a33; (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Ironinya mereka mengejar pahala ibadat sunat tetapi yang wajib ditinggalkan. Kewajipan berkhidmat kepada ibu bapa mereka dianggap bukan ibadat melainkan hanya adat kehidupan manusia. Maka jika mereka lalai mengingati kedua-duanya, tidak ada kekes4lan di dalam hati, tidak rasa berd0sa dan berm4ksi4t kepada Allah SWT.

Sungguh penyel3weng4n yang tidak disedari, melainkan apabila keduanya kembali ke rahm4tullah. Lalu anak-anak itu secara tabienya menjadi ibu dan bapa generasi baru. Dia merasai s4kit menjaga dan mendidik anak seperti ibu bapa dulu. Akhirnya dia sedar betapa s3ks4 did3rh4ka dan dibuang bagaikan al-Quran usang.

Bukan hanya ibu bapa yang t3rgur1s hati, Rasulullah SAW pun pernah men1t1skan air mata mendengar pengaduan seorang lelaki tua mengenai anaknya yang mend3rh4k4. “Wahai Rasulullah, anakku telah aku didik tetapi setelah dewasa dia menz4limiku. Lelaki itu kemudian menyatakan kes3dih4nnya dengan untaian syair yang memilukan:

“Ketika engkau masih kecil, tangan ini yang memberimu makan.

“Engkau minum juga aku yang tuangkan. Apabila dirimu s4kit, aku berjaga semalaman.

“Kerana s4kitmu itu aku mengeluh keris4uan. Tetapi, di saat engkau dewasa dan mencapai tujuan.

“Kulihat pada dirimu apa yang tak ku harapkan. Kau balas aku dengan kek4s4ran.

“Seakan-akan nikmat dan anugerah engkau yang berikan.”

Mendengar bait-bait syair lelaki tua itu, berlin4nganlah air mata Rasulullah SAW seraya bersabda yang bermaksud: Kamu dan hartamu milik ayahmu.” a33; (Ditakhrij oleh Ibnu Majah 2357, Imam Ahmad dalam al-Musnad 6883, Ibnu Hibban dalam sahihnya 409, 4182. Al-Baihaqi dalam al-Sunan 16054)

Pelbagai takrifan diberi ulama mengenai tanda-tanda derhaka kepada orang tua seperti memutuskan hubungan dengan tidak mahu menziarahi mereka, tidak memberi nafkah, tidak memenuhi hak-hak mereka dan tidak mentaati mereka pada hal yang bukan berm4ksi4t kepada Allah SWT.

Sesungguhnya kasih sayang yang paling ikhlas tanpa syarat hanyalah kasih sayang ibu bapa. Anak yang salih dituntut untuk membalas jasa mereka dengan adab dan akhlak yang baik. Kadang-kadang seulas senyuman dan kata-kata yang lembut lebih berharga daripada wang ringgit serta barangan berharga.

Namun tidak dinafi juga kepentingan hadiah sebagai pengikat jiwa. Sikap mementingkan diri sehingga membiarkan ibu bapa hidup susah di sebalik kemewahan seorang anak sememangnya menunjukkan sifat tidak mengenang budi. Jika boleh dihitung berapa juta ringgit yang mesti dibayar, sudah tentu jasa ibu bapa tak akan terbayar dengan sebarang jenis mata wang pun di dunia ini.

Sumber : tazkirah.yolasite.com / satkoba

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini