N̷asi c̷ampur cecah RM23 tular, ramai terharu dan kesian bila lihat lauk yg diambil

PETALING JAYA – Jika sebelum ini tular beberapa harga makanan melibatkan sotong dan sayur kailan ikan masin, kini tular pula harga makanan bagi nasi campur yang turut disifatkan terlalu mahal.

Perkara itu tular didalam media sosial sejak semalam selepas satu klip video dimuat naik oleh RaidAfiqz memaparkan resit beserta makanan yang diambil.

Berdasarkan klip video berdurasi 27 saat itu, kelihatan beberapa orang sedang menikmati makanan tengah hari dipercayai nasi campur di sebuah kedai makan, namun lokasi kejadian tidak dapat dikenal pasti.

Apa yang mengejutkan, harga bagi makanan yang diambil kesemuanya melebihi RM10 sehingga mencecah RM23 untuk satu hidangan.

Meninjau di ruangan komen mendapati rata-rata orang ramai turut menyifatkan harga yang diberikan oleh peniaga tersebut adalah terlalu mahal dan tidak patut.

“Pandai tauke kedai cari makan, Allahuakbar terharu dan kesian pada mereka sebab boleh pokai makan kedai macam ini,” kata Naqis Umirose.

“Ya ampun mahalnya, di Sungai Petani ada kedai yang saya pergi makan sepinggan RM9 pun dah rasa mahal,” jelas Paqhija pula.

“Weh ikan keli sekor dengan sayur sesenduk RM11.50. Betul-betul naik harga tu,” ukar Deklaa.

Tangkap layar harga bagi hidangan nasi campur dipercayai mencecah sehingga RM23.

Kos bahan mentah, logistik punca kenaikan harga barang
KUALA LUMPUR: Kos bahan mentah dan logistik terutama pengangkutan serta gudang yang meningkat sehingga 30 peratus antara punca kenaikan harga barang keperluan.

Presiden Persekutuan Pekilang-pekilang Malaysia (FMM), Tan Sri Soh Thian Lai, berkata kos alat ganti dan pembungkusan juga turut meningkat antara 11 hingga 15 peratus, selain peningkatan kos buruh sebanyak enam hingga 10 peratus.

“Berdasarkan tinjauan FMM, kenaikan harga barang keperluan kebanyakannya disebabkan oleh bahan yang diimport.

“Namun peningkatan terbesar dalam komponen kos dialami syarikat adalah disebabkan oleh kos bahan mentah dan logistik yang melebihi 30 peratus.

“Bagaimanapun kenaikan harga barang bukan baharu dan berdasarkan pemerhatian, kos makanan segar lebih tinggi sejak September 2021 manakala kos logistik meningkat sejak Julai 2021,” katanya kepada BH.

Thian Lai berkata, berdasarkan tinjauan pihaknya, kenaikan kos juga akan menyebabkan harga plastik, produk plastik, minuman, makanan, tembakau dan barangan elektrik serta elektronik meningkat.

“FMM menjangkakan harga mungkin akan dinaikkan sebanyak satu sehingga lima peratus walaupun terdapat beberapa responden yang menunjukkan kenaikan antara enam sehingga 10 peratus,” katanya.

Beliau berkata, kenaikan harga barang boleh dikurangkan jika bekalan tempatan dijadikan pengganti sama dengan bahan diimport, selain mengawal kos logistik.

“Bagaimanapun, untuk pelan jangka pendek, banyak syarikat sudah mengambil langkah proaktif mengurangkan kos dalaman dengan menggunakan bahan lebih murah untuk kekal berdaya saing dalam perusahaan serta mengelak kerugian,” katanya.

Justeru Thian Lai berkata, dalam usaha mengawal kenaikan harga barang, pelbagai agensi kerajaan perlu campur tangan bagi memastikan inflasi dapat dikawal terutamanya bagi barangan keperluan.

Selain itu katanya, oleh kerana baru memasuki tahun baharu pihaknya berkeyakinan tinggi negara mampu mencapai pemulihan yang pantas daripada krisis COVID-19 yang banyak menjejaskan pertumbuhan ekonomi, sosial dan pembangunan negara sejak dua tahun lalu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Sumber : trendingsangat

PERHATIAN! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini