Mula Dari Gerai Tepi Jalan Dan Van Us4ng Kini Kafe Hipster Hasil Renovasi Dua Gadis Hijabi C3tuskan Inspirasi

 


Kalau tak dipec4hkan ruyung, masakan dapat sagunya. Begitulah perumpamaan yang tepat bagi meraikan kejayaan dua gadis hijabi, Nor Fazrina Fazrin Hassan dan Iffah Irdina yang telah bertungkus lumus menguruskan perniagaan ‘Pulut & Kopi’ selama satu tahun.

Kedua hijabi ini memulakan langkahnya dengan ditemani sebuah van us4ng bersama sekaki payung comel berwarna putih, ditepi jalan di sekitar

Kajang yang menjual makanan tr4disi melayu iaitu secangkir kopi Arin dan Pulut Kuning Tradisi aneka lauk.
Cukup Setahun Meniaga, Rezeki Buka Kafe ‘Hipster’ Sendiri!

Hasil kegigihan dan titik peluh dua wanita muda ini yang tid4k pernah meng4lah dan berputus asa menghadapi cab4ran, membuatkan perniagaan mereka berkembang pesat dan meng4ut keuntungan di luar jangkaan.

Malah, Genap setahun mengusahakan perniagaan Pulut & Kopi, pas4ngan hijabi ini telah dikurniakan rezeki tak terjangka dari Allah iaitu mereka berjaya membuka kafe mereka sendiri, berbekalkan keuntungan perniagaan yang dikumpul sepanjang tempoh itu.

Terdahulu, kisah Pulut & Kopi ini tul4r dilaman sosi4l berikutan keunikan gerai jalanan mereka yang berkonsepkan ‘old school’ hingga berjaya meraih perh4tian sekaligus menjadi sor0tan ramai.

Memetik lap0ran sebuah portal infortainment, dua usahawan muda berjaya ini, Nor Fazrina Fazrin, 28, atau Arin berkata, dia dan juga rakan kongsi perniagaan yang merupakan sahabat karibnya sendiri, Iffah Irdina tid4k pernah menjangkakan semua ini.

Jelasnya lagi, tidak pernah terlint4s di fikirannya bahawa satu hari, gerai tepi jalan yang diusahakan mereka bakal menjangkau ke tahap lebih tinggi, apatah lagi hingga berjaya memiliki kafe sendiri dalam tempoh singkat satu tahun.

“Masa mula-mula buka kafe Pulut & Kopi, sejujurnya terlintas juga perasaan takut dan bimbang di kepala saya dan Iffah. Seb4b sebelum ini tak terfikir berjaya ada kafe.

“Bila dah ada kafe, semestinya komitmen pun bertambah. Memanglah orang kata, senang berniaga tepi jalan sebab tak p4yah bayar apa-apa komitmen. Tapi sampai bila nak berniaga tepi jalan?

“Jadi, berbekalkan keberanian, kami mencuba. Ad4t berniaga, turun naik mesti ada tapi apa yang kami buat adalah cuba untuk kekalkan kualiti dan rasa seperti sebelum ini,” ujarnya.
‘Renovate’ Sendiri Cafe Tanpa Khidmat Kontr4ktor

Apa yang lebih menarik perh4tian Hijabista adalah apabila Arin memaklumkan, mereka langsung tidak mengambil khidmat kontr4ktor bagi tujuan merenovasi kafe mereka,

sebaliknya ia adalah hasil usahasama mereka berdua dengan b4ntuan dua lagi rakan lelaki.

“Dari bancuh simen, ikat bata hinggalah dekorasi, semuanya kudr4t kami berempat. Sejujurnya, kami tidak mengambil sebarang loan untuk ren0vasi.

“Guna keuntungan dari rolling gerai saja. Jadi konsep kafe ini simple dan minimalis,” kongsinya.

Bagaimanapun, mengulas berkenaan perubahan menu kafenya itu, Arin menjelaskan bahawa mereka masih mempert4ruhkan menu ‘signature’ iaitu kopi dan pulut kuning.

Cuma terdapat penambahbaikan menu kafe yang memperkenalkan menu baharu bertemakan makanan tradisi Melayu.

“Untuk menu makanan, kami tambah lempeng dan nasi impit untuk dipadankan dengan rendang ayam, rendang daging atau sambal ikan bilis petai. Ada juga kuah kacang. Dan terbaharu ada kek sar4ng semut dan roti kukus. Semuanya menu Melayu, tiada menu masakan b4rat.

Sejak beroperasi di kafe pada Mac tahun lalu, Arin menzahirkan setinggi-tinggi kesyukuran kerana sambutan menggal4kkan yang diterima dalam tempoh kira-kira 10 bulan itu.

“Orang ramai yang mula-mula sokong sejak Pulut & Kopi bermula di rumah dan di gerai tepi jalan, masih terus menyokong sehingga ada kafe.

“Tak kurang juga, ada yang beritahu datang dari jauh selepas tahu dari media sosi4l.

Semua inilah yang membuatkan Pulut & Kopi sentiasa bersemangat waja untuk kekal berdiri megah meskipun terp4ksa bersaing sengit dengan kafe-kafe hipster lain, yang wujud ibarat cendawan tumbuh selepas hujan.

Sebagai rek0d, Kafe Pulut & Kopi terletak di Bandar Teknologi Kajang, kira-kira 300 meter dari lokasi tapak gerai sebelum ini. Ia beroperasi setiap hari kecuali Jumaat, bermula 9.00 pagi hingga 7.00 petang.

Sumber: Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *