“mk ada pnykit jntng,sy tkut nk brthu yg ayah dan kakak dh ‘prgi’ untuk slmanya” – Ayah dn kakk dbri 0ksi.gen mks1mum untuk krngkn rsa skit bila ‘prgi’

Rindu yang paling menya.kitkan adalah apabila kita merindui insan tersayang yang telah per.gi untuk selamanya.Terpa.ksa meneruskan kehidupan tan.pa ins.an yang kita sayangi terutama apabila melibatkan kema.tian yang tk didu.ga, bukanlah mudah.

Kes.annya dirasai bukan hanya manusia, tetapi juga hai.wan peli.haraan yang sebelum ini dita.tang pemilik mereka bagai minyak yang penuh.

Bercakap kepada mStar, Hanisah Hamzah, berkata, kehi.langan berg.anda, ayahnya yang berusia 75 tahun serta adiknya aki.bat Cov19 baru-baru ini benar-benar memberi ke.san kepada mereka sekeluarga, terutama ibunya.

Hanisah, 49 tahun berkata, ibunya yang berusia 67 tahun kini kemu.rungan serta sering ja.tuh sa.kit.

“Ayah menin.ggal pada 15 Jun manakala adik menyu.sul pada 21 Jun, usia adik baru 37 tahun dan dia masih belum berkahwin.

“Adik rapat sangat-sangat dengan mak, memang dia kesana kemari dengan mak,” ceritanya, mengenai ar.wah adik perempuannya ke empatnya itu.

Kata Hanisah ibunya menerima vak.sin yang pertama pada 4 Jun namun dia terpa.ksa dikej.arkan ke hos.pital apabila terkena seran.gan jan.tung pada Subuh hari berikutnya.

Sewaktu di hos.pital mereka dimaklumkan bahawa kemungkinan ibunya posi.tif Cov19 dan mereka semua diarahkan untuk menjalani kuar.antin kendiri di rumah sehingga kepu.tusan uj.ian kedua keluar keesokkannya.

“Esoknya, pega.wai kemen.terian kesi.hatan /call dan minta semua pergi buat swa.b t.est, ada tujuh orang dalam rumah, saya tinggal 20 kilometer dari rumah bonda, dan memang sejak dua minggu sebelum puasa sampai hari raya memang tk balik memandangkan tidak boleh ren.tas dae.rah.

“Bila adik-adik dan anak saudara saya pegi sw.ab tes.t barulah tahu pos.tif.

“Adik saya dua orang kerja kilang yang berbeza, memang di kilang ada yang bergejala, tapi kami orang su.sah, kami perlu pat.uh ara.han maji.kan (untuk masuk bek.erja),” katanya.

Selepas dua hari menjalani kua.rantin di rumah, dua adik dan dua lagi anak saudaranya di bawa ke Pu.sat Kua.rantin dan Raw.atan Cov19 Beri.siko Rendah (PKRC) Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh, sementara ayah dan dua adik yang lain di bawa ke Hosp.ital Melaka.

“Abah masuk wd pada hari lahirnya iaitu 13 Jun, tapi masa video call tu dok.tor bagi tahu nak tidurkan abah, dok.tor bagi dua pilihan sama ada nak pakaikan abah oksi.gen ta.hap maks.imum agar abah boleh pergi dengan rasa sa.kit yang ku.rang atau guna venti.lator.

“Cara ni memang sak.it dan dok.tor cakap ada ri.siko sebab abah ada sak.it jan.tung jadi kalau jantung abah berhe.nti dan dok.tor buat CPR tak.ut tul.ang rus.uk abah pa.tah, jadi saya terpa.ksa buat pilihan untuk guna oks.igen tah.ap maks.imum dan kura.ngkan kesa.kitan,” katanya yang menetap di Umbai, Melaka.

Menur.ut Hanisah, doktor meminjamkan telefon bimbingnya untuk membolehkan mereka membuat video call dan dia tk dapat gambarkan perasaannya serta rasa ralat kerana tk sempat mengucapkan selamat hari la.hir buat abahnya pada ketika itu.

“Dalam masa sama saya pun kena buat kepu.tusan untuk adik juga bila do.ktor call beritahu adik pun nak ditidurkan, saya buat pilihan sama macam abah untuk pa.kai oksi.gen pada tah.ap mak.simum.

“Selepas solat Subuh pada 15 Jun dok.tor call maklumkan abah dah tk ada, dok.tor minta saya datang untuk buat penge.caman may.at.

“Selepas urusa.n pengeb.umian abah saya terus balik, dalam perjalanan dapat panggilan dok.tor beritahu adik ko.ma dan perlu pa.kai venti.lator.”Saya menan.gis, Ya Allah du.gaan apakah ini,” ceritanya.

Menurut Hanisah, dok.tor memaklumkan bu.ah pin.ggang adiknya, Norlita Hamzah telah ro.sak dan mereka disuruh untuk buat panggilan video sebelum adiknya diko.makan.

“Masa tu nampak muka adik beng.kak, bibir biru kemudian dok.tor suruh lamb.ai, tapi dia l.emah dan tk brmayaa.

“Rasa se.dih sangat, macam tk percaya sebab adik boleh lambai lagi dekat kami sebelum diti.durkan tapi tiba-tiba dapat panggilan dia sudah tk ada,” ceritanya sambil menambah mereka sekeluarga sememangnya sangat rapat.

Menu,rut Hanisah lagi, ibunya yang ketika itu tu.rut menjalani raw.atan di hos.pital mer.aung apabila diberitahu mengenai berita pemer.gian ayahnya.

“Saat akak beritahu ayah dah tk ada pada mak yang masa tu di wd, mak mera.ung.. tapi akak dah pa.kat dengan dok.tor untuk stan.dby sebelah mak sebab mak ada sak.it jan.tung.

“Hampir sebulan mak di Un.it Rawa.tan Ra.pi, kadang mak se.dar ada hari tk se.dar,” katanya.

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:mstar / sumbermaklumat

PERHATIAN! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini