Menurut Kajian, Orang Yang Kurang Kawan Hidup Lebih Bahagia, Mewah

Cuba anda lihat, berapa ramai kawan yang anda miliki. Tidak kira la sama ada di pejabat, rakan sekolah atau pun di media sosial. Mesti ramai kan?

Bagusnya ramai kawan. Lagi ramai kawan, lagi la gembira dan bahagia. Tapi anda silap!!

Lebih ramai kawan, buatkan anda rasa tidak bahagia. Macam mana tu?

Kajian mendapati, ramai kawan boleh beri kesan bvruk pada kesihatan dan kebahagiaan anda.

Yelah, nak jaga hati kawan, nak pastikan kawan sentiasa bersama. Ia sekaligus buatkan anda lupa tentang d1ri send1ri dek kerana pentingkan populariti. Anda akan jadi tidak gembira, tidak sihat dan lebih tertekan.

Lebih kurang kawan, buatkan anda bahagia & hidup lebih mewah..

Apabila kurang kawan, anda tak perlu fikirkan tentang d1ri mereka sahaja dan tak perlu takut jika kehilangan mereka. Kawan sebenar akan sentiasa ada ketika senang atau susah.

Percaya tak jika kami katakan, kurang kawan buatkan anda lebih kaya? Setiap kali anda keluar bersama kawan, berapa banyak yang anda belanjakan?

Daripada anda belanjakan bersama kawan setiap hari, bukankah lebih baik jika anda menyimpan. Tanpa sedar, boleh jadi kaya.

C1ri-c1ri kawan yang anda perlu jauhi

1. 1ri hati

Dia seorang yang dengk1 dan tidak boleh tengok anda lebih daripadanya sama ada dari segi harta benda dan sebagainya. Dia akan berusaha supaya dia nampak ‘lebih’ daripada anda contohnya bila anda pakai gelang emas baharu. Tidak lama kemudian dia juga akan membeli gelang emas yang lebih besar berbanding anda.

2. Selalu mencari kesalahan rakan send1ri

Rakan ‘palsu’ akan selalu mencari kesilapan dan cuba menyaingi anda dalam semua perkara. Kenapa? sebab dia merasakan d1rinya sahaja yang betul dan tepat dari segi perbuatan, percakapan dan sebagainya.

3. eg0

Seorang kawan palsu sentiasa menunjukkan eg0 yang tinggi dan dia tidak akan sekali-kali mengalah. Walaupun menyedari kesilapannya, dia tidak akan meminta maaf atau mengaku silapnya send1ri. Malah dia akan tetap mempertahankannya.

4. Menghilangkan d1ri saat diperlukan

Seboleh-bolehnya dia akan mengelakkan d1ri daripada membantu anda. Pelbagai alasan akan diberi. Mungkin sekali boleh diterima tetapi jika berpuluh kali, abaikan sahabat demikian.

5. Berbohong

Kawan jenis ini kerap berbohong untuk menutup kekurangan d1rinya. Dia seboleh-bolehnya tidak mahu mengaku kalah. Bila bercerita dia punya segala-galanya dari segi kekayaan, kecantikan dan lain-lain.

6. Suka menunjuk kelebihan send1ri

Dia gemar berlebih-lebihan dan menunjuk-nunjuk apa yang dimilikinya untuk mendapat perhatian anda. Bahkan dia akan berbohong untuk menyenangkan hati anda.

7. Pengkhianat

C1ri ini paling berbah4ya kerana dia jenis bermuka-muka. Elakkan berkongsi segala masalah peribadi kepadanya, kawan jenis ini akan bercerita kebvrukan anda kepada orang lain dan begitu juga sebaliknya. Dia juga bukan seorang yang jujur dan boleh dipercayai untuk menyimpan rahsia. Hati-hati ya!

Jadi, jangan terlalu percaya kepada kawan anda yang mempunyai c1ri-c1ri ini ya. Nanti anda send1ri yang s4kit hati!

sumber : Sehinggit / rencahrasa

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini