Meningg4l Dunia Ketika Melaungkan Azan Pada Kalimah Allahu Akbar Dan Shahadah

 


Seluruh penghuni apartment Sri Ixora Seksyen 27 Shah Alam berasa pel!k kenapa azan subuh dari Surau Ar-Rayyan pagi ni cuma kedengaran dua rangkap dari kalimah yang mulia (Allahu Akbar dan Ashadu alla illaha illa Allah) dan kemudian terhent!. Kemudian bersambung di corong pembesar suara semacam c3mas.

Selang kemudian terdengar ajk lain membuat pengumuman menyeru ahli keluarga En Man dari blok 45 turun ke surau dengan kadar segera dan kelihatan ambvlan tiba di kawasan surau.

Setibanya di ruang solat surau, kelihatan sekujvr tubuh kaku terbar!ng di ruang azan.
Abang Rosliman atau lebih mesra dengan panggilan Abang Man, telah kembali bertemu PenciptaNya dalam keadaan semua orang beriman impikan. Arwah meninggal dunia ketika melaungkan azan pada kalimah Allahu Akbar dan Shahadah.

Seb4k dan bergenang air mata ini para jemaah sahabat rapat.

“Malam tadi baru dia yang beriya-iya mahu menjayakan majlis kenduri kesyukuran Ustaz Sahari yang baru keluar h0spital yang akan diadakan di surau. Dia yang nampak sangat gembira dengan menu yang dicadangkan. Dia yang menawarkan diri untuk menyediakan kopi o kaw. Rupanya dia Allah panggil dalam keadaaan sangat-sangat kami c3mburu.” ujar salah seorang jemaah.

Paling kami terk3jut hari ini adalah hari ketiga ar wah memberanikan diri dan juga sangat teruja untuk azan subuh walaupun beliau bukan bilal surau.

Beliau merupakan AJK Pemeriksa Kira-kira surau.

Allah sayang Abang Man lebih dari kami semua bang. Abang Man pernah berseloroh :
“Kita jaga amanah surau ni bukan untuk kita sekarang, tapi gunanya bila kita kat sana nanti”.

Moga Allah pilih Abang Man menjadi penghuni Al-Firdaus. Allah Maha Mengetahui.

Kredit : AJK Surau Ar-Rayan

Allahuakbar

IndahnyaKema tianMu.

Sumber: fb Cikgu Jie Maju Jaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *