Lelaki Ditemui Mati Terkejut, Puncanya Memasang 3 Kipas Semasa Tidur

 Kisah ini adalah kisah benar yang berlaku sekitar 3 tahun dahulu di negara jiran kita iaitu Thailand. Seorang lelaki ditemui tidak bernyawa di rumahnya ketika tidur dan dikatakan antara sebabnya ialah dia memasang tiga kipas untuk tidur.

Seorang lelaki berusia 44 tahun mati mengejut ketika tidur akibat hypothermia di rumah abangnya, Chaiyaphum Muang, Thailand.

Mangsa, Boonkua tidak menyangka suhu turun mendadak kesan daripada memasang tiga kipas ketika tidur sekaligus meragut nyawanya.

Hypothermia merupakan satu keadaan apabila suhu badan normal manusia, 37 darjah turun melepasi 35 darjah akibat suhu persekitaran turun mendadak.

Pihak polis bersama dengan pasukan perubatan dan kecemasan bergegas ke rumah mangsa pada jam 8:30 pagi selepas mendapat panggilan kecemasan.

Menurut abang mangsa, Saravuth Boonkua, adiknya datang ke rumahnya untuk menjaga ibu mereka berusia 86 tahun yang sedang sakit.

Sobthawee merupakan seorang lelaki yang tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan. Jelas abangnya, Sobthawee tidur dan menghalakan tiga kipas ke arahnya tanpa mengetahui suhu kawasan tersebut boleh turun secara drastik.

Kipas angin
Hasil pemeriksaan kesihatan, ternyata Sobthawee meninggaI dunia ketika tidur apabila suhu badannya tidak mampu bertahan dengan cuaca luar yang sejuk.

Pihak keluarga redha dengan pemergian Sobthawee dan akan mengambil mayatnya untuk upacara agama.

Pada masa sekarang, cuaca di Malaysia juga adalah tidak menentu, sekejap panas, sekejap hujan. Suhu juga sekejap panas, sekejap sejuk. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk tidak memasang pendingin hawa atau kipas angin pada kadar terlalu sejuk.

Seandainya badan anda tidak mampu bertahan dengan cuaca sejuk yang turun secara drastik, maut akan menimpa anda. Hati-hati ya!

SUMBER: nangtime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *