Kenapa Tepuk Belakang Bayi Sehingga Sendawa Selepas Diberi Susu?

Kalau tengok, mesti ramai ibu bapa yang akan menepuk-nepuk belakang bayi sesudah menyvsu, tidak lama selepas itu bayi akan mula untuk sendawa.

Dah Sendawakan Baby Dah Sayang?

Ni la soalan yang selalu isteri saya tanya kalau saya baru habis bagi anak saya minum susu. Lelaki macam saya ni kadangkala tu tak sensitif sangat bab sendawakan baby ni.

Padahal bah4ya sangat kalau tak sendawakan baby dulu sebelum tidurkan dia. Baby kita boleh tersedak dan termvntah masa tidur tau.

Banyak je kes baby masuk kecemasan sebab j4ngkitan kum4n pada paru-paru. Rupanya antara penyebab j4ngkitan kum4n pada paru-paru ( aspiration pneumonia ) pada bayi adalah tersedak susu.

American Academy of Paediatrics ( AAP ) send1ri yang syorkan ibu bapa sendawakan baby setiap kali lepas menyvsu walaupun baby tu nampak tenang dan tak mer4gam sebab kita tak tahu berapa banyak udara yang terper4ngkap kat dalam perut baby kita tu.

Antara tanda baby kita mintak disendawakan adalah bila baby tu mer4gam lepas minum susu sebab udara yang ikut tertelan masa menyvsu tu akan menyebabkan rasa penuh dan tak selesa pada bayi kita.

Jangan pulak baby menangis lepas menyvsu kita ingat baby nak tidur pula ye. Sendawakan dulu baru bagi baby tidur tau. Jangan sampai kel4laian kita membvnvh baby kita send1ri.

p/s : Saya Taufiq Razif berharap sangat info dan artikel ni disebarkan pada kaum lelaki macam saya ni. Saya tahu banyak suami yang tak tahu ilmu ni. Lebih-lebih lagi yang baru berumahtangga.

Sumber : ISLAM ITU INDAH / rencahrasa

Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini