Kena Basuh Pinggan Mangkuk Dan Buang Sampah Dulu Sebelum Tidur

Dalam banyak-banyak kerja dapur, bab membasuh pinggan mangkuk dan bu4ng sampah ni kerja yang agak remeh dan ramai yang suka bertangguh. Ada yang suka biar berl0nggok dan ‘kumpul’ pinggan mangkuk banyak dalam singki barulah datang ‘mood’ nak cuci. Ataupun dibiarkan sehingga keesokkan harinya. Buang sampah pun begitu juga.

Ada sebab tertentu sebenarnya, kenapa sebelum tidur kita mesti pastikan dapur kita dalam keadaan bersih. Ini kerana ia merupakan amalan dimurahkan rezeki.

Oleh itu, sebelum tidur pastikan pinggan mangkuk, cawan-cawan, bekas kotor mesti dibasuh sebelum melelapkan mata. Sisa-sisa makanan dan sampah mesti dibuang. Jangan biarkan dapur k0tor sebab sisa makanan tersebut akan jadi makanan sy4it4n. Bahagian Sinki mesti bersih.

Bahkan ia juga bertepatan dengan ajaran islam :

“Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak dibasuh. M4k ruh dan mewarisi kep4 paan. Pastikan semua pingan mangkuk, periuk belanga, cawan dan bekas makanan dicuci sebaik sahaja selesai digunakan. Sisa-sisa makanan yang dibiarkan di dalam bekas makanan semalaman tanpa dibersihkan adalah menjadi habuan sy4it4n, kerana sy4it4n suka kepada makanan yang ko t4r dan bu svk.”

Pandangan ini juga turut dikongsi oleh Puan Tya Mohamad mengenai perkara ini. Berikut antara perkongsian beliau;

Pernah dengar tak?

Pinggan mangkuk dalam sinki, mesti basuh semua bila nak tidur malam.

Sampah dalam rumah, bungkus rapat dan bu4ng.

Saya pernah dengar dulu… masa zaman sekolah lagi..

Tapi, terkadang buat tak endah saja. Tak ambil berat pon..

Tapi, tetiba ada yang reminder semula..

Allah, rupanya itu pesan kekasih Allah.

Junjungan besar nabi Muhammad s.a.w..

Ruginya selama ni tak buat sungguh2..

Bukan tak basuh pinggan,

Cuma ikut mood… bila rasa lapang baru buat.

Bila disibukkan dengan urusan lain, bila dah lewat terkadang x basuh dah.

Esok pagi baru nak basuh…

Allah, tu la ambil ringan je..

Bila dah tahu,

Rasa terpukul betul.

Rasa nak putar semula masa.

Macam2 rasa ada.

Selama ni merem3hkan sunnah? Tak serius?

Allahu… aku xsengaja…

Nabi suruh pasti bersebab.

Pasti hikmahnya besar.

Lepas dah tahu,

Sedaya upaya amalkan.

Tengah malam pun, kalau ada yang belum settle bekas2 makan tu, basuh juga.

Rupanya betul.. Bila dah settle kerja ni,

Lapang dada rasa.

Nak bergolek pon tak bers4lah.

Nak berjimb4 pon, relax je sebab kerja dah selesai.

Rumah pon rasa lapang je walaupun susun atur sama je macam selalu.

Pada satu sudut lain,

J1n pon xturun masuk rumah kita sebab tiada makanan dia.

Tempat dia nak main xda sebab bersih je rumah kita.

Paling penting hikmah disebalik sunnah ini adalah menutup lubang2 kaf4kiran. Kita yang lemah ni memang tak dapat tafsir semua sunnah. Tapi yang penting itulah yang kita tidak tahu.

Ya Allah, istiqomahkan aku dalam melaksanakan sunnah kekasihMu.

Ampuni daku andai terculas lagi..

Aku hanya insan lemah dan hiina tanpa pertolongan Mu, ya Rabbal a’lamin.

Sumber: Islam Itu Indah / satkoba

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini