Keluarga terima ket3ntuan takdir, jen4zah Kapten Mohamad Affendi dikebumik4n di Muadzam Shah

S3DIH dengan takdir yang m3nimpa, namun keluarga juruterbang, Kapten Mohamad Affendi Bustamy r3da dengan pem3rgian meng3jut itu.
Begitulah yang diuangkapkan sal4h seorang wakil keluarga dalam nada s3bak ketika ditemui di pekarangan Jabatan Unit F0rensik H0spital Seberang Jaya pada Rabu.

Jen4zah Allahyarham yang m4ut dalam n4has p3sawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) selepas terh3mpas dalam sesi latihan di Pangkalan Udara Butterworth TUDM, Butterworth pada malam Selasa akan dik3bumikan di kampung halamannya di Muadzam Shah, Pahang pada Rabu.

Jen4zah Allahyarham dibawa keluar dari Jabatan F0rensik H0spital Seberang Jaya kira-kira jam 2 petang untuk dibawa ke kampungnya menggunakan p3sawat milik TUDM.

May4t Allahyarham Mohamad Affendi telah menjalani proses b3dah si4sat pada pagi Rabu sebelum dituntut ahli keluarganya.

Dalam pada itu, adik Allahyarham yang hanya mahu dikenali sebagai Nur berkata, beliau bersama isteri Allahyarham yang engg4n dikenali telah datang ke HSJ untuk proses peng3caman may4t arw4h abangnya.

Menurutnya, arw4h abangnya tinggal bersama isterinya di Labuan dan menjalani latihan di Pangkalan Udara Butterworth TUDM.

“Arw4h abang datang ke sini (Pangkalan Udara Butterworth TUDM) untuk menjalani latihan, manakala kakak ipar sedang b3rcuti di Kelantan.
Nah4s berlaku ketika kedua-dua juruterbang itu sedang melaksanak4n latihan penerbangan.

“Saya dan kakak ipar berg3gas ke sini setelah menerima berita yang menimpa abang.
“Walaupun s3dih, kami sekeluarga r3da dengan pemergian arw4h,” katanya.

Isteri Allahyarham bagaimanapun engg4n dit3mu bual kerana masih terk3jut dengan kejadian yang m3nimpa suaminya itu.

“Saya minta beri ruang kepada kakak ipar,” kata Nur lagi.

Allahyarham berusia 31 tahun merupakan anak sulung daripada tiga beradik dan disifatkan sebagai anak yang bertanggungjawab ke atas keluarganya.

Dalam kejadian malam Selasa, Kapten Mohamad Affendi disahkan m3ninggal dunia dalam n4has p3sawat TUDM yang terh3mpas dalam sesi latihan di Pangkalan Udara Butterworth TUDM, Butterworth.

Sementara, Mejar Mohd Fareez Omar, 33, dilaporkan yang mengalami kec3deraan berada dalam keadaan selamat dan stabil dan kini sedang diberikan r4watan di HSJ.

Nahas itu berlaku pada lebih kurang jam 10.07 malam ketika kedua-dua juruterbang itu sedang melaksanakan latihan penerbangan (Night Flying).

Pihak TUDM juga akan menubuhkan Lembaga Siasat4n terperinci mengenai insid3n tersebut. – Sinar Harian.

Sumber:mstar / dedah

PERHATIAN! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini