“Kalau Jumpa Perempuan Yang Boleh Bersusah Dengan Awak, Jagalah Dia Baik-Baik”

Perempuan bukannya tak boleh bersusah payah dengan lelaki. Kalau dah betul cinta, pasti mereka sanggup hidup senang bersama awak sehingga ke akhir hayat. Begitu juga seorang isteri yang sanggup buat apa sahaja bersama suaminya.

Ramai sahaja isteri yang mampu hidup susah dengan suami, tapi kita kena la berlaku baik terhadap d1rinya setimpal dengan apa yang dia dah lalui akibat hidup susah dengan kita. Bila berkahwin, itu bermakna kita mampu untuk menyediakan itu, menyediakan ini, tapi lain pula yang berlaku selepas berkahwin. Kita tak mampu, tapi ada isteri minta cer4i terus?

Dia boleh hidup susah, boleh hidup makan maggi, ikan kering, sardin, perlahan-lahan bina kehidupan antara dia dengan kita walaupun hakikatnya, kita yang kena buat semua tu, kena sediakan semua tu, sebab kita lelaki, kita suami, dan tanggungjawab tiu memang diletakkan dibahu kita.

Berapa ramai isteri yang bangun seawal 3,4 pagi untuk buat nasi lemak, untuk berniaga keesokan paginya itu? Berapa ramai isteri yang ambik upah mengasuh, hadap per4ngai budak-budak, jaga anak-anak org lain? Berapa ramai isteri yang keje di sektor perkilangan, berd1ri, 8 jam, 12 jam, jadi operator kilang? Berapa ramai isteri yang setiap hari kena tempuhi jem untuk pergi dan balik bekerja?

Benda ni bukan senang nak buat, tambah-tambah dia la isteri, dia la ibu, balik kerja nanti, ada lagi kerja-kerja yang menanti dia dirumah, penat, letih, lelah dia, siapa yang tahu? siapa yg faham? Cukup bulan, dapat duit gaji, kita pula minta untuk digunakan menampung itu ini.

“Sayang, minta 300 untuk duit bil utiliti, sayang, minta 200 untuk renew insurans, sayang, minta 100 untuk duit minyak moto…”

Dan ada pernah dia tak bagi?

Seorang isteri tu lebih dari mampu untuk hidup susah dengan suami, tapi tolong fahami dan hargai apa yang dia dah buat untuk kita, untuk keluarga kita. Jangan ambil mudah, jangan la buat tak tahu kat dia, jangan tak hargai dia sebab bila dia dah betul-betul rasa apa yang dia buat tu sia-sia, tak bermakna, maka tanpa ragu-ragu, tanpa perlu berfikir 2 kali, dia boleh angkat kaki dari kehidupan kita.

Siapa yang nak hidup susah kan. Semua tak nak, cuma jangan smpai tahap menyusahkan dia balik. Cukup-cukup la dengan kesusahan yang dia alami tu. Dia pun nak senang mcm orang lain.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: Firdaus shak1rin / satkoba

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini