Jang4n Mengump4t Dan Mengh1na Adik-Beradik Susah, Ak1batnya Ber4t

Akhir zaman ini, uj1an yang paling be4at untuk dihadap apabila adik beradik tak lagi sebvlu. Bila masing-masing sudah berkeluarga, mak ayah ada yang dah tiada.. sed1hnya hubungan kian rengg4ng. Ada saja yang tak kena di mata kakak, abang mahupun adik. Saling bersel1sih faham, berteg4ng urat tanpa ada usaha untuk melera1kan kekusut4n hati yang kian r3tak.

Bacalah nasihat Ahmad Humaizi Bin Mar Noor, Perunding Takaful dan Pusaka, Ahmad Humaizi Consultancy ini agar saling menjaga hubu ngan sesama adik beradik. Nasihatnya padu, dan jika anda seorang yang berj1wa lembut, pengas1h sesama adik beradik, pasti akan merasakan betapa benarnya kisah adik beradik yang dikongsikan ini.

Jagalah Hubungan Kita Dengan Adik Beradik

Imam Ghazali dikenali sebagai pakar merawat sa kit hati. Rujuklah kitab tvlisannya iaitu Ihya’ Ulumiddin. Betullah selalu wujud perasaan dengk1 antara adik-beradik. Kita kena ubah sifat ini dan ganti dengan sifat syukur dan redha.

Ada satu cerita seorang Professor yang mempunyai 4 orang anak. 3 orang anaknya pandai dan menjadi doktor, manakala yang keempat tidak begitu pandai dan cuma bekerja sebagai kerani sahaja. Professor itu rasa begitu pelik sehingga mengatakan yang anak keempatnya itu bodoh. Ditakdirkan, Allah menguji Professor itu terkena strok.

Dalam kesemua anaknya, anak yang keempat itulah yang menjaganya sepanjang masa. Anak yang lain sibuk dengan kerjaya. Oleh sebab itu kita tidak boleh dengk1 dengan kelebihan yang Allah kurniakan pada adik-beradik yang lain. Seumpama jari kita yang lima, semuanya ada fungsi tersend1ri. Kurang satu akan menjadi tidak sempurna.

Nabi SAW ada bersabda yang bemaksud, “Perasaan hasad memakan pahala amalan sepertimana api memakan kayu.”

Kita perlu berlapang d4da dan gembira dengan kelebihan yang dimiliki adik-beradik lain. Bagi yang lebih berjaya pula, jangan som bong dan bantulah adik-beradik lain yang kekur4ngan. Fikir fikirkan apa yang kita patut bantu adik beradik yang ada kekurangan jangan bagi org lain menca ci dan menghi na mereka.

Tak Boleh Perlekehkan Apa Yang Dibuat Adik Beradik

hukvm mengh1na, perl1 orang lain adalah h4ram. Allah SWT m3larang kita berbuat begitu. Oleh itu kita tidak boleh memperlek3hkan apa yang dibuat oleh adik-beradik kita atau orang lain.

JADI nasihatkan d4rah d4g!ng kita supaya dia juga turut rasa dihargai orang ramai.

Hulurkan tangan kita bila dia perlukan… Ibubapa kita juga akan Aman di sana melihat anak anak mereka…. Harta ibu bapa yang paling bernilai ialah anak-anak iaitu adik-beradik kita. Cuba perhatikan jika anak-anak s4kit, ibu bapa sanggup gadaikan harta untuk menyelamatkan anak-anak

Oleh itu janganlah kerana harta ibu bapa, adik-beradik berg4duh. Sedangkan itu cuma harta dunia…. harta yang membawa hingga ke Jannah Allah adalah silaturahim adik beradik itu. Doa merupakan perisai orang orang beriman. Allah berfirman yang ringkasannya bermaksud, “Berdoalah kepada-Ku, Aku akan makbulkan.” Jadi doakanlah untuk adik-beradik kita kepada Allah SWT.

Kita bertemu Allah paling kurang 5 kali sehari. Apabila kita mendoakan seseorang, dan orang itu tidak mengetahuinya, maka malaikat juga akan mendoakan kita doa yang serupa juga.

Gembirakanlah Adik Beradikmu, Moga Allah Gembirakan Kita Di Hari ki4m4t

Teruskan berdoa, semoga abang,kakak adik kita dilapangkan REZEKI kekayaan REZEKI umur yang panjang dgn kesihatan yang baik ,diberikan hidayah juga bahagia dunia dan akh1r4t..

Rasulullah shallallahu alaihi wassalam pernah ditanya oleh seorang sahabat, “Wahai Rasulullah kabarkanlah kepadaku amal yang dapat memasukkan aku ke surga”. Rasulullah menjawab; “Engkau menyembah Allah, jangan menyekvtukan-Nya dengan segala sesuatu, engkau d1rikan shalat, tunaikan zakat dan engkau menyambung silaturahmi”. (HR. Bukhari)

Dari Anas bin Malik, Rasulullah shallallahu alaihi wassalam bersabda, “Barangsiapa bertemu saudaranya dengan membawa sesuatu yang dapat menggembirakannya, pasti Allah akan menggembirakannya pada hari ki4m4t.” (HR. Thabrani)

“Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir, maka hendaklah menyambung keluarga (silaturahmi).” (HR. Bukhari)

“Tidak masuk surga orang yang memutus keluarga.” (HR. Bukhari dan Muslim)

sumber: Media Malaya / satkoba

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini