Islam Ajar Ikhtiar Cari Penawar Bagi Merawat Peny4kit..

ISLAM mengajar umatnya supaya berikhtiar dan berusaha mencari penawar bagi merawat peny4kit dihadapi.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, usaha dan ikhtiar itu juga bukanlah bermaksud t4kut pada v1rus lebih daripada Allah SWT.

Menurutnya, dalam Islam diajar mengambil hvkum sebab tanpa menafikan hvkum musabib.

“Maknanya hvkum sebab ini dengan buat macam ini ia akan jadi begini dengan pergi tempat macam ini akan jadi macam ini.

“Hukvm sebab kena ambil kira tetapi musabib yang pencipta sebab juga perlu diambil kira iaitu Allah tetapi cara dia ialah dengan ikhtiar,” katanyadalam satu temubual di sebuah stesen televisyen malam tadi.

Zulkifli berkata, Nabi Muhammad SAW mengajar supaya berubat dan mencari penawar sesuatu peny4kit.

“Nabi ajar kepada kita kenapa suruh berbuat begitu… kalau Nabi tahu m4ti hidup itu daripada Allah semua itu tak payah buat apa-apa lah.

“Tetapi Nabi kata berubatlah, ikhtiarlah kamu dan carilah penawar. Makna kata dalam Islam dia ajar macam itu,” katanya.

Jadi, katanya, tidak bermakna melakukan ikhtiar, kuarant1n, makan ubat dan mengikut arahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) itu bukan t4kut kepada Allah SWT tetapi usaha merawat.

sumber: rencahrasa

PERHATIAN! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini