Imam Kampung Berstatus Suami ‘Kant0i’ Berkhalw4t Dengan Janda Anak Empat Dalam Kereta Di Depan Masjid.

IMAM adalah individu yang disegani penduduk setempat dan sering diminta menyelesaikan sesuatu perkara yang berla.ku dalam masyarakat termasuk menyelesaikan masa.lah mengenai maks.iat.

Namun terdapat individu yang menjejaskan jawatan dan kedudukan imam apabila si imam itu sendiri yang membuat maks.iat.

Dan perkara itu berlaku di Aceh iaitu wilayah yang diberi auton0mi di Indonesia bagi menjalankan hu.kum Islam.

Mereka memerhati beberapa ketika dan mendapati kereta itu bergoyang-goyang.

Menyedari perbuatan mereka diperhati, si imam memecutkan kenderaan menuju ke kawasan balai pengajian yang dikelola oleh imam itu. Ia disusuli kumpulan penduduk kampung itu.

Di kawasan itu si imam dan janda itu meneruskan aksi sum.bang mereka dan beberapa minit kemudiannya kumpulan orang kampung itu menge.tuk cermin kereta menyebabkan kedua-duanya bergegas mengenakan pakaian masing-masing.

Imam dan janda itu dita.han dan penghulu kampung dihubungi.

lmam Muda Berstatus Suami, Kantoi KhaIwat Dgn Janda Anak Empat Dlm Kereta Depan Masjid

Kedua-duanya dibawa ke Masjid Al-Marttaain dan hasil rundingan bersama antara penghulu dan ahli jawatankuasa masjid, disepakati imam dan janda itu perlu dinikahkan dengan mas kahwinnya Rp200 ribu (kira-kira RM6O).

Imam berusia 33 tahun itu sudah beristeri dan mempunyai 4 anak, sementara janda berusia 39 tahun tu juga mempunyai 4 cahaya mata. Akhirnya kedua-duanya rasmi dinikah.

Kisah perkahwinan imam dan janda ini menjadi heboh dalam kalangan penduduk di Tangsilama. Aki.bat melakukan kemungk.aran, IL dipecat sebagai imam.

Ia menjadi pedoman bagi individu yang diberi jawatan penting dalam agama agar dapat mengawal perlakuannya agar tidak mencemarkan jawatan yang dipegang.

Sumber : Kita Reporters / rarasourus