Hilang B3rkat Dalam Hidup Kerana Selalu Ambil Hak Orang

Hilang B3rkat Dalam Hidup Kerana Selalu Ambil Hak Orang

Kadang kita alpa dalam hidup ini sering melakukan kesilapan tanpa sedar. Merungut pada d1ri send1ri kenapa tidak pernah cuakup dalam hidup ini. Mungkin kita lupa atas perbvtan kita send1ri rezeki kita tersempit. Kadang kita juga mungkin pernah mengambil hak orang tanpa sedar. Bila bicara soal hak orang lain, tak kira la kecil atau besar, benda tu tetap bukan kita punya. Maka h4ram kita ‘ceroboh’ dan guna tanpa kebenaran.

Itulah yang saya pernah lalui.

Satu hari tu kami singgah Mydin. Teringat nak beli pomade sebab yang lama dah habis. Terus tuju ke bahagian tu. Target nak ambil brand ni, tapi tak ada pulak. Terpaksa fikir semula nak ambil mana.

Tiba-tiba surihati muncul di sebelah dan sama-sama pilih. Saya ambil satu jenama X, buka penutup dan bau. Dia pula ambil satu jenama Y,

“Yang ni best bau dia. Tapi bukan pomade la.”

Saya ambil dari tangannya dan hidu.

“Betul. Sedap ni.”Saya tutup dan letak semula. Masih berkira-kira.

Masa tengah fikir tu, tiba-tiba saya capai semula jenama Y yang Surihati tunjuk tadi. Saya buka, ambil sedikit dari bekas dan calit di tapak tangan. Saya gosok kedua tapak tangan. Tak berminyak dan tak melekit.

Saya letak semula di atas rak display.

Lintasan Hati Yang Menyelamatkan D1ri

Tapi entah kenapa saya pilih jenama X tadi. Saya ambil dan letak dalam bakul beroda seterusnya beredar mencari barang lain. Masa tu lah, tak semena-mena, datang lintasan dalam hati,

“Aku dah guna barang bukan milik aku. Lepas tu letak semula. Macam mana kalau orang lain beli barang yang aku dah guna tadi? Aku sedap-sedap ambil barang yang orang tak guna lagi.”

Langsung rasa tak sedap hati. Saya terus bagitahu surihati, saya nak ambil yang tadi sebab dah guna. Dia senyum dan setuju. Dalam hati tetap rasa bersalah sebab terguna barang yang belum dibayar.

Banyak Lagi Contoh ‘Ceroboh Hak Orang Lain Tanpa Kebenaran’

Kalau kita tengok sekeliling, boleh jumpa bermacam lagi contoh pencerobohan ke atas hak orang lain. Antara yang pernah saya jumpa,

1. Bungkusan barang yang dibungkus elok oleh penjual, sesuka hati saja dikoyakkan. Tapi bila nak beli, diambilnya yang masih berbalut kemas. Selagi tak beli, barang itu masih kepunyaan penjual. Hatta buku sekalipun.

2. Ambil barang nak beli tapi last minit cancel. Barang tu tadi ditinggalkan merata-rata bukan pada tempat asalnya. Tak pasal-pasal dah susahkan pekerjanya untuk kemaskan balik barang tu. Buatnya sambil dia kemas sambil sum pah sera nah, free-free dapat doa kece lakaan dari orang yang dizali mi.

3. Ada yang bila lalu di tempat makanan, ringan sangat tangan ambil buah senyap-senyap dan makan di situ juga. Tanpa minta kebenaran dan belum bayar lagi.

4. Potong barisan semasa beratur. Tak kita nak naik bus, nak beli barang atau nak masuk lift. Patut orang boleh dapat, tapi sebab kita dan sailang, orang lain melepas.

5. Parking double park ni biasa. Padahal petak parking dah ditanda elok. Nak jugak masuk senget makan dua petak. Terpaksa orang lain parking tepi jalan. Menyusahkan orang lagi. Parking OK U? Malas cerita lah. Yang acah OK U lagi ramai dari yang betul-betul OK U.

6. Merokok ditempat awam ni paling susah. Bila tegur, beribu alasan. Mula nak mela wan, lagak macam sam seng. Tak gentlemen kot depan anak-anak dan isteri orang. Orang lain ada hak untuk bernafas udara yang bersih. Bayangkan anak-anak kecil pun terpaksa tanggung deri ta sebab eg0 dan sikap keras kepala perokok.

7. Guna kabel orang dalam untuk dapat sesuatu projek atau tempat. Yang tak layak, senang-senang dapat. Yang sepatutnya layak dan patut dapat, terpaksa telan rasa m4rah dan kecewa. Betul dah itu rezeki kau. Tapi sanggup ke makan rezeki pijak orang macam tu?

Inilah Juga Punca Hilang Keb3rkatan Rezeki

Benda-benda ni walaupun nampak kecil, susah nak ubah sebab berkait dengan mentaliti. Cumanya kita boleh lihat kesannya dari dua sudut. Jangka pendek dan jangka panjang.

Jangka pendek,

Hasil yang kita dapat melalui kezali man atas hak orang lain itu dah hilang b3rkatnya. Dan dibawa balik kepada anak dan isteri.

Kesan dari benda yang sedikit tu, rumah tangga bahagia jadi ner4ka dunia. Anak-anak yang patut menyejukkan jiwa, bertukar jadi beban sampai tua. Kawan-kawan mula menjauh. Maruah keluarga dan d1ri hilang. Hanya malu yang tinggal.

Jangka panjang,

Bila ambil hak orang lain tanpa kebenaran, mungkin tuan punya tak tahu dan kita boleh lepaskan d1ri. Tapi kat sana nanti, makan tak habis la nak menjawab. Silap haribulan segala amalan kita tergadai, d0sa orang pulak kita yang tanggung.

Kembalikan semula rasa perlu untuk tanggungjawab atas setiap tindakan kita buat.

Mulakan dengan d1ri send1ri. Tak perlu tunggu orang mulakan atau tegur. Kita fikir send1ri mana bvruk dan baik.

Sebab kita punya otak dan akal.

Yang bezakan kita dengan haiwan ternakan.

Sumber : Azlan Noor / rencahrasa

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini