‘Hanya TeIan SegumpaI Nasi Serta Selawat..’ lni Rahs1a Ielaki Miliki 21 Anak.

Besut: “Saya hanya jaga pemakanan dan mengamaIkan petua meneIan segumpaI nasi berserta selawat sebelum makan untuk mengekalkan kesih.atan tenaga ba.tin,” kata Abdullah Ali Ahmad.

Abdullah, 74, dari kampung Tok Raja, Jertih mempunyai 21 anak hasil perkongsian hldup dengan Aisyah Ismail, 61, sejak 42 tahun lalu.

Bagaimanapun, lima daripada 21 anaknya yang kini berusia 17 hingga 42 tahun, itu mninggaI ketika kecil.

Anaknya, Aminudin Abdullah Ali, 43, Aviah, 42, Azaman, 40, Azmi, 38, Azlina, 36, Mohamad Azlan, 34, Mohd Azri, 32, Siti Fatimah, 30, Siti Zubaidah, 29, Mohd Mustakim, 27,

Siti Sakinah, 25,Siti Ayu Nadira, 23, Siti Aina Syahirah, 22, Amirul Aiman, 21, Siti Nooraliesha, 19, dan Siti Nur Fatihah,17.

Katanya, dia mengamalkan amalan pemakanan sihat sejak muda selain menjaIani pekerjaan yang menggunakan tenaga seperti memba.jak sawah, mengambil upah mene.bang p0kok dan pekerjaan buruh yang lain.

“Apabila kita jaga pemakanan, kerja kuat pasti tu.buh pun sihat selain amalan dan petua orang-orang tua untuk mengekalkan kesih.atan tenaga ba.tin.

“Ulam-ulaman adalah paling penting dalam setiap hidangan saya. Paling saya gemari ialah ulam raja, pucuk ubi ka.yu dan pucuk pegaga.

“Segala ulaman memang wajib dalam setiap hidangan dan isteri memang sedia maklum mengenainya serta sentiasa menyediakannya untuk saya,” katanya ketika ditemui di rumah, semalam.

Tambahnya, mempunyai anak ramai memang menca.bar namun tldak s.ukar jika suami isteri saling bertoIak ansur dan bergntung harap sepenuhnya kepada Allah.

“Ramai yang tak be.rani beranak ramai kerana blmbang tldak mampu membiayai perbelanjaan anak-anak ketika masih kecil dan bersekolah.

“Saya tldak naflkan mempunyai anak sehingga 16 orang pada satu-satu masa dan semua masih belajar memang menca.bar.

“Banyak pengalaman pahlt dan manis yang dilalui dalam membesarkan anak-anak.

“Bagaimanapun, janji Allah mengenai rezeki yang ditetapkan untuk setiap anak tldak pernah dimungki.ri,” katanya yang kini mempunyai 16 menantu dan lebih 50 cucu.

Menurutnya, anak-anaknya pernah ke sekolah tnpa membawa wang namun ia tldak sampai tahap mereka kebuIuran.

“Setiap anak datang dengan rezeki masing-masing dan ia tldak perlu dira.gui, walaupun berkerja buruh dan berpendapatan kecil namun rezeki anak tetap ada.

“Anak-anak ialah magnet rezeki untuk sesebuah keluarga, jika dahulu saya dan isteri mengaIami kesu.karan membesarkan anak-anak tetapi sekarang semua anak memberi kesenangan kepada kami,” katanya ketika ditemui.

Sementara itu, Aisyah berkata, peranan ibu sangat penting dalam membesarkan anak-anak kerana suami slbuk menca.ri rezeki untuk keluarga.

“Walaupun kami dari keluarga mlskin tegar namun saya sentiasa mendidik anak-anak supaya mengamalkan amalan sedekah selain mengerjakan amalan sunat lain termasuk solat dhuha pada setiap hari.

“Selain belajar bersungguh-sungguh, amalan kerohanian dan keagamaan juga perlu ditltik be.ratkan dalam memastikan kejayaan anak seterusnya mengu.bah naslb keluarga.

“Alhamdulillah, dahulu kami su.sah membesarkan anak-anak dalam keadaan kem1skinan tetapi berkat kesabaran sekarang Allah bagi kemudahan kepada kami,” katanya.

Sementara itu, Mohamad Azlan atau lebih dikenali dengan Mohamad Azlan Al Amin mengakui menjadikan keda.ifan hldup ibu bapanya sebagai motivasi untuk berjaya dan mengu.bah nasib keluarga.

“Kerana kami pernah hidup su.sah saya bermotivasi untuk berjaya dalam bidang hartanah yang dijalankan sekarang.

“Kami mempunyai adik beradik yang ramai, pernah di sekolah dari tahun satu hingga enam ada adik beradik yang bersekolah.

“Biasanya hanya adik-adik yang bawa duit ke sekolah sebanyak 20 sen seorang manakala abang dan kakak tldak bawa duit saku,” katanya.

Menurutnya, dia dan adik beradiknya dibesarkan dalam keadaan serba kekuran.gan dan kini giliran mereka membaIas jasa ibu dan bapanya.

“Dengan ibu bapa dan adik beradik tldak boleh berkira dan itu rahs1a utama keharmonian keluarga besar kami,” katanya.

Sumber: hm / dbongkar

PERHATIAN! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini