Guru boleh dih̷ukum jika berleter di dalam kelas

Sebagai ingatan kepada cikgu-cikgu terutamanya sekolah rendah yang bakal memulakan sesi persekolahan secara bersemuka penuh bermula 22 November ini.

Berleter di dalam kelas juga adalah dilarang kerana merupakan salah satu bentuk hukuman yang akan memberi kesan kepada mental dan emosi murid.

Senarai yang dikeluarkan oleh Unit Disiplin KPM ini adalah berdasarkan kepada aduan yang diterima daripada ibu bapa yang tidak membenarkan guru-guru untuk menyentuh dan menghukum anak-anak mereka.

Berhati-hatilah kerana hukuman undang-undang telah tersedia untuk menghukum cikgu-cikgu yang cuba melawan arus.

Tugas guru sekarang hanyalah semata-mata penyampai ilmu dan tidak lebih daripada itu.

Ibu bapa pula merupakan insan yang paling banyak bersama anak-anak dan tentunya sangat kenal dengan peribadi setiap anak-anak mereka.

Akhirnya, guru dan ibu bapa ada tanggungjawab masing-masing.

Sekiranya ibu bapa memberi tanggungjawab kepada guru untuk mendidik anak-anak mereka tentang adab, maka berilah autonomi kepada guru-guru untuk melakukannya selagi mana tidak keterlaluan.

In shaa Allah peringatan ini adalah peringatan kepada diri sendiri sebagai seorang guru dan juga sebagai seorang bapa kepada murid.

Semoga kita semua dipermudahkan segala urusan.

sumber: wowberita

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini