Dari hari pertama hingga 2 tahun tanpa miss dia pasti akan datang. Setia Sungguh Oyen Dekat Tuannya

 


Percaya atau tidak, Haiwan merupakan antara makhluk ciptaan Tuhan yang mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan manusia secara langsung atau tidak. Kehidupan di dunia ini dikongsi dengan pelbagai makhluk ciptaan Allah SWT. Antara yang hidup bersama-sama kita ialah haiwan. Mereka adalah makhluk yang diciptakan untuk memberi faedah yang banyak kepada manusia. Selain berfungsi sebagai sumber makanan, haiwan juga diperlukan sebagai pelengkap hidup seseorang.

Kasih seekor ‘Oyen’ yang tetap setia di kbur arw4h tuannya yang telah mennggal dunia menyentuh perasaan ramai. Lebih meruntun hati, kucing tersebut tidak pernah jemu ‘menjenguk’ ‘tuannya dari hari pertama arw4h pergi sehingga dua tahun pemergiannya.

Menerusi perkongsian oleh Hazlynn Nozi di Facebook Kelab Pencinta Kucing Malaysia (Group), kucing oyen yang diberi nama Nana itu adalah kepunyaan arw4h abahnya.

Menurut Hazlynn, setiap kali mereka sekeluarga menziarahi kbur arw4h, Nana mesti ada menemani mereka. Malah, Nana akan berulang setiap hari melepaskan rindu pada tuan di kbur berkenaan yang terletak berdekatan rumah mereka. S3bak! Moga arw4h ditempatkan dalam kalangan orang beriman.

The Oyen. Jantan tapi nama Nana.

Dua tahun lebih pemergian arw4h Abah, masih setia. Dari tanah kbur merah dan basah sehingga hari ini. Al-fatihah buat arw4h Abah.

Gambar hari pertama. Dia lagi awal dari anak-anak abah..

Setiap kali ziarah Abah, Nana mesti ada.. Tiap-tiap pagi Nana balik rumah mesti kaki basah kena embun, baru balik dari kbur Abah..

kbur ni belakang masjid, dan masjid tu sebelah rumah kami. Tiap pagi balik rumah untuk mintak makanan kaki basah-basah kena embun, baru balik dari kbur.

Semoga terus menjadi pengajaran buat kita semua, berbuat baiklah walau pada seekor kucing.

Rata-rata netizen yang membanjiri ruangan komen, turut meluahkan rasa sayu mereka. Ramai yang bers3dih melihat kesetiaan seekor binatang terhadap tuannya seolah mengerti apa yang berlaku.

Sungguh mulia tuannya menjaga dia.

Sumber: imuslimnetwork

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *