Dah Setahun ’ Tak Guna Duit Hijau RM5, Lelaki Ini Kongsi Pengalaman Menabung Dengan Cara Ni

Untuk menabung wang bukan suatu yang mudah. Ada aje cabarannya termasuk ‘tershopping online’ dan membeli barang bukan keperluan.

Untuk menabung ni perlu displin yang kuat sebagaimana yang dilakukan oleh lelaki ini, Rusman Subang menerusi perkongsian di facebook miliknya.

Seterusnya ikuti cara yang telah dipraktiknya.

‘Lock’ duit hijau dari guna

Dah setahun aku takkan guna RM5 dlm berbelanja. Dapat duit baki warna hijau aku akan lock ketat2 . Aku belajar simpan dari satu blog
Ini caranya;

1.Kalau ada duit RM5 dalam beg duit elakkan dari berbelanja. Anggap je duit tak laku.

2.Kalau ada saja dalam beg 2 keping duit RM5 ambil semua dan simpan. Anggap dh beli jajan.

3.Kalau mahu berbelanja, pakai duit yang warna lain. Anggap warna hijau orang tak suka.

4.Lama-lama tidak akan terasa menyimpan wang RM5 kerana sudah terbiasa. Jadi bila nampam duit RM5 ini terus letak tepi, dan jangan pakai.

5.Hasilnya tabung sudan penuh, dikira jumlah bole la simpan dalam bank.

Kenapa RM5;

1.Susah nak dapat baki RM5.

2.RM5 tak besar tak kecik. Yg sedang2 saja.

3.Kalau RM1 lambat nak jadi banyak.

4.Kalau RM10 keatas nanti membebankan.

Tip Tambahan:

1.Amalan ini sesuai untuk orang yang boros. Jadi untuk berbelanja, gunakan saja duit warna lain dan bukan hijau.

2.Boleh juga untuk menyimpan wang warna lain atau ‘nilai’ mengikut apa yang disukai asalkan tidak membebankan.

Sumber: Rusman Subang / trendingsangat

PERHATIAN! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini