Cita-cita Almarhum Syeikh Ali Jaber Untuk Melahirkan Sejuta Penghafal Al-Quran Akan Diteruskan Oleh Adiknya, sahabat serta para habib

Adik Sheikh Ali Jaber, Sheikh Muhammad Jaber, menyatakan hasrat terbesar abangnya dalam hidup. Muhammad Jaber berkata impian besar abangnya ialah melahirkan sejuta penghafaz al-Quran.

“Sebenarnya impian beliau yang insya Allah terwujud di Indonesia adalah melahirkan atau mencetak satu juta penghafal al-Quran,” kata Muhammad Jaber dalam sidang media di Rumah Sakit Yarsi, Jakarta, Khamis (14/1). /2021).

Namun hal ini tidak dilakukan kerana ulama tersebut telah meninggal dunia dahulu. Dia berharap cita-cita murni abangnya itu dapat diteruskan oleh rakan-rakan dan habib yang lain. “Insya-Allah kita akan teruskan cita-citanya bersama rakan-rakannya dan Habib, insya-Allah kita akan teruskan impiannya mencetak sejuta penghafal al-Quran,” katanya.

Syeikh Ali adalah seorang pejuang al-Quran yang terkenal sangat sopan dan baik. Begitu banyak kenangan indah yang memberi kesan sejak kedatangannya ke Indonesia. Walaupun seorang ulama yang hebat, perangainya sangat sederhana. Sehingga dia tidak segan-segan mencium kaki seorang anak yang menghafal Al-Quran.

Bentuk rasa rendah diri dan cinta kepada Islam begitu terpancar. Masih banyak kebaikan ulama yang berhati mulia ini untuk dihitung.

Dakwahnya akan diteruskan oleh kakaknya…

Muhammad Jaber, adik kepada Syeikh Ali Jaber yang akan meneruskan impian abangnya, berdakwah pada usia 17 tahun. Daripada berdakwah di kota besar, Syeikh Muhammad Jaber sebenarnya melakukan dakwah di pulau-pulau kecil di kawasan terpencil.

Beliau turut melancarkan program 1,000 titik dakwah di seluruh Indonesia. Program ini bermula dari 2019 hingga 2020 dan akan diteruskan pada 2021-2022.

sumber: Adik Sheikh Ali Jaber, Sheikh Muhammad Jaber, menyatakan hasrat terbesar abangnya dalam hidup. Muhammad Jaber berkata, impian besar abangnya ialah melahirkan sejuta penghafaz al-Quran.

“Sebenarnya impiannya yang insya Allah akan terwujud di Indonesia adalah melahirkan atau mencetak satu juta penghafal al-Quran,” kata Muhammad Jaber dalam sesi media di Rumah Sakit Yarsi, Jakarta, Khamis (14/1). /2021).

Namun, ini tidak dilakukan kerana ulama tersebut telah meninggal dunia terlebih dahulu. Dia berharap cita-cita murni abangnya itu dapat diteruskan oleh rakan-rakan dan habib yang lain. “Insya-Allah kita akan teruskan impiannya bersama rakan-rakannya dan Habib, insya-Allah kita akan teruskan impiannya mencetak sejuta penghafaz al-Quran,” katanya.

Syeikh Ali adalah seorang pejuang al-Quran yang terkenal sangat sopan dan baik. Begitu banyak kenangan indah yang memberi kesan semenjak kedatangannya ke Indonesia. Walaupun seorang ulama besar, perangainya sangat sederhana. Maka dia tidak segan-segan mencium kaki seorang anak yang menghafal Al-Quran.

Bentuk rasa rendah diri dan cinta kepada Islam begitu terpancar. Masih banyak kebaikan ulama yang berhati mulia ini untuk dihitung.

Dakwahnya akan diteruskan oleh saudaranya…

Muhammad Jaber, adik kepada Syeikh Ali Jaber yang akan meneruskan impian abangnya, berdakwah pada usia 17 tahun. Daripada berdakwah di kota besar, Syeikh Muhammad Jaber sebenarnya menjalankan dakwah di pulau-pulau kecil di kawasan terpencil.

Beliau turut serta melancarkan program 1,000 titik dakwah di seluruh Indonesia. Program ini bermula dari 2019 hingga 2020 dan akan diteruskan pada 2021-2022.

sumber: magazinescience