Bawalah Anak Anda Ke Taman Permainan Selalu Kerana Ada Banyak Manfaatnya Buat Mereka!

BAWALAH anak ke playground sekerap yang mungkin, kerana di situlah terdapatnya banyak rangs4ngan untuk deria yang utama dalam perkembangan anak-anak.

Malah kita sendiri pun semasa kecil membesar di playground. Boleh ingat lagi tak, almost everyday kan kita main dekat playground?

Di playground la otot dan sendi kita dirangs4ng. Sebab itu kita jadi kuat. Kita boleh menulis dengan baik sebab ‘core muscles’ of the chest, back and shoulders mendapat ketahanan yang tinggi sekaligus membantu kita untuk menahan otot ini daripada mengganggu fungsi jari jemari kita ketika menulis.

Anak-anak zaman sekarang apabila menulis dan menggunting, kebanyakan mereka tidak tahu nak gunakan otot mana nak menulis dan pegang gunting. Makanya kebanyakan dari mereka suka mengangkat sekali bahu dan siku ketika membuat aktiviti penulisan dan guntingan. Sebab itulah menulis bukan hanya pen dan kertas semata-mata!

Kenapa jadi macam ni? Kerana kurang rangs4ngan terhadap otot dan sendi. Playground juga turut membantu kita menyeimbangkan badan kerana ianya mer4ngsang deria keseimbangan badan (vestibular) yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar kita.

Kanak-kanak perlu bergerak. Kita dulu memang boleh duduk diam eh? Dah kenapa zaman sekarang ni kita nak anak-anak duduk diam? No point bagi anak duduk diam. Sebab kalau anak duduk diam, ianya tidak merangs4ng langsung deria keseimbangan badan ni.

Disebabkan kita nak anak duduk diam, hasilnya kita dapati:

Anak akan sukar fokus

Anak suka berlari ke sana ke mari di dalam kelas

Anak kurang keyakinan diri

Anak tidak boleh mengawal emosi

Sebab dengan adanya playground, anak-anak boleh bergerak dan bebas melakukan apa yang mereka ingin lakukan. Mereka fokus terhadap pergerakan yang banyak boleh dilakukan di playground seterusnya apabila tiba waktu belajar, mereka tidak mudah terganggu untuk melakukan pergerakan kerana mereka sudah puas bergerak!

Meningkatnya rasa keyakinan diri kerana mereka boleh merasai kuasa memiliki pergerakan dan seterusnya membentuk emosi yang seimbang. Apa yang salahnya terhadap persepsi kita apabila membawa anak ke playground adalah:

We think too much of them getting hurt! T4kut anak j4tuh, t4kut anak itu ini. Sedangkan dekat tangan kita telefon 24 jam. Bila bawak anak pergi playground lagilah kita galak main telefon!

HELLO! Anak-anak perlukan guidance untuk mereka memanjat di mana, pegang dekat mana, masuk dekat mana, keluar dekat mana. So peganglah anak tu kalau t4kut anak j4tuh! Bukan pegang telefon!

Besides, j4tuh kerana bermain itu biasa. Apabila dibiasakan dengan j4tuh dan menahan sak1t, maka anak kita semakin kebal jadinya. T4kut dapat peny4kit berjangk1t yang bukan-bukan terutamanya di indoor playground. Ada sesetengah ibu bapa yang dah tau anak sak1t, kenapa bawak jugak anak keluar?

Masa anak tak sihat, duduklah rumah dan kadang-kadang anak kita menjadi mangsa. Namun kita harus ingat bahawa jangkitan ini bukanlah jangkitan yang membawa m4ut. Jangkitan ini membuatkan kita renyah nak jaga anak kita semasa sak1t. Janganlah ‘overdose’ kan sangat pemikiran kita dengan benda-benda seperti ini. Sebab bila kita ‘overd0se’ kan, itulah yang kita dapat.

Sentiasa cakap “jangan panjat situ nanti j4tuh!” Juga membawa kepada j4tuhnya anak-anak di playground. Itu sebab saya cakap “change your mind and words”. Daripada cakap j4tuh,lebih baik pergi tolong anak dan bantunya macam mana nak elak daripada j4tuh.

Kita, kalau orang tengah kacau kita berseronok, kita marah kan? Apa ingat anak-anak ni tak marah ke kalau kita dok kepohci sana sini masa anak kita tengah seronok main? Mana yang anak lebih suka bila tengah main? Mak ayah datang main sama-sama dan bantu atau mak ayah sambil pegang telefon mulut je lebih kepoh sana sini t4kut anak j4tuh itu ini.

“Ish! Annoying betul mak ayah aku ni!”

Inilah pemikiran secara tidak langsung yang anak dapat. Sebab anak tu manusia juga sama macam kita, bukan robot nak diarahkan itu ini. Bawalah anak bermain di playground samada indoor atau outdoor sekerap yang boleh. Kalau boleh hari-hari bawa tapi tulah kan, setiap kali bila saya buat ‘site visit’ ke playground, krik krik krik aje.

Anak-anak saya pun lama-lama bosan tak ada kawan-kawan nak main. Ini menjadikan playground bukanlah satu kawasan yang menyeronokkan sama macam kita dulu-dulu. Sebab anak-anak saya dah terbiasa dengan rangs4ngan-r4nsangan seperti ini namun kerana stage of play anak-anak saya sekarang lebih kepada social play, ketiadaan rakan-rakan baru di taman menyebabkan taman permainan adalah sangat membosankan. Kena tunggu masa weekends dan cuti sekolah barulah ada ramai orang.

sumber: rencahrasa

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini