Amalkan Solat Sunat Taubat Untuk Mendapatkan Hati Yang Sentiasa Tenang

Solat taubat kena buat selalu sampai hati tu rasa lapang, rasa bersih. Selepas itu raj1n nak beribadat. Bila dengar nasihat tu, hati macam seronok. Tak nak lagi buat d0sa-d0sa lama. Haa.. tu In Sha Allah tanda taubat Allah dah terima.

Waktu Sesuai Solat Taubat

Waktu melakukan solat sunat taubat ialah bila-bila masa kecuali waktu yang diha ramkan solat.

Walau bagaimana pun, solat ini lebih afdhal dilakukan selepas tengah malam sewaktu Qiamullai (bangun pada 2/3 malam untuk beribadat kepada Allah)

Cuma apabila kita berasa bersalah dan mahu kembali kepada Allah, maka lebih baik kembali yang dimulai dengan amalan serta-merta.

Dan amal yang paling baik bagi umat manusia tidak lain tidak bukan adalah solat.

Bagaimana Cara Solat Taubat?

Ini adalah panduan mudah untuk melakukan solat sunat taubat nasuha.

Anda akan dibimbing secara langkah demi langkah sehingga selesai dan panduan ini d1ringkaskan agar mudah difahami.

1. Niat Solat Sunat Taubat:

Maksudnya: Sahaja aku solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Taala

2. Bacaan surah selepas Al-Fatihah:

Rakaat pertama: Surah Al-k4f1run

Rakaat kedua: Surah Al-Ikhlas

atau surah-surah yg biasa hafal.

3. Semasa sujud terakhir pada rakaat kedua (sebelum duduk Tahiyyat Akhir) iaitu selepas membaca tasbih biasa, bacalah Tasbih berikut 40 kali.

Maksudnya: Tiada Tuhan melainkan Engkau, Ya Allah! Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku daripada golongan orang-orang yang za lim.

4. Setelah memberi salam hendaklah memperbanyakkan beristighfar:

Maksudnya: Aku memohon keampunan daripada Allah, Tuhan Yang Maha Agung, tiada Tuhan melainkan Allah. Dia hidup, berd1ri dengan send1rinya, dan aku memohon keampunan daripadaNya.

5. Baca Doa Taubat:

Maksudnya: Ya Allah, sesungguhnya aku telah menza limi d1riku send1ri dengan keza liman yang besar. Dan tiada siapa yang akan mengampuni d0sa-d0saku melainkan Engkau. Maka ampunilah aku dengan keampunan yang besar daripada sisiMu. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Pengasih.

sumber: rencahrasa

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini