8 Jenis Syafaat Di Padang Mahsyar Kelak.. Al-Quran Salah Satunya, Apa Lagi 7? Ini Senarainya..

1. Al-Quran

Bacalah al Quran , sesungguhnya pada hari ki4m4t nanti al Quran akan datang sebagai pembawa syafaat kepada yang membacanya (HR Muslim)

– ramai antara kita yang telah men1ngg4lkan bacaan Al-Quran dan beralih kepada Novel, Komik, Majalah Tabloid dan buku luc4h (mangga, pl4yboy, urtv dan lain-lain)

2. Puasa

Puasa dan al-Quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari ki4m4t. (Hadis riwayat Imam Ahmad)

-ramai di antara kita yang puasanya hanya sia-sia iaitu menahan d1ri dari lapar dan minum, tetapi perkara yang membatalkan puasa dan memakruhkannya tidak ditegah tanpa disedari.

3. Malaikat

Allah mengetahui segala sesuatu yang dihadapan mereka (malaikat) dan yang di belakang mereka, dan mereka tiada memberi syafaat melainkan kepada orang yang diredhai Allah (Surah Al-Anbiya: 28)

-ramai orang ahli m4ksi4t, kaki jvdi, kaki ar4k, isteri yang derh4k4, bapa yang tidak bertanggungjawab hanya membiarkan Malaikat mel4knat dan mengvtuk mereka.

4. Nabi Muhammad

Sesungguhnya syafaatku diperuntukkan buat umatku yang berbuat d0sa besar. (HR. Tirmidzi)

– Ramai di antara kita secara tidak sedar telah mengh1na nabi, tidak percaya nabi dan ada yang memperlekehkan kata-kata nabi, perbuatan nabi, sunnah nabi, serban nabi, janggut nabi dan lain-lain. Tapi Nabi Muhammad yang bakal beri syafaat. Inilah bukti kecintaan nabi kita pada umatnya.

5. Para Syuhada

Orang yang m4ti syahid itu dapat memberikan syafaat kepada 70 orang di kalangan keluarganya. (HR Abu Darda)

– Masih ada lagi orang tidak mempercayai m4ti syahid malah gambar foto orang m4ti syahid dalam keadaan senyum pun menjadi persoalan besar. Mereka yang mempersoalkan hal inilah sebenarnya mun4f1k!

6. Ulama

Dari Utsman bin Affan r.a, ia berkata, Rasulullah SAW bersabda, “Di hari ki4m4t, yang memberi syafaat tiga golongan, iaitu para Nabi, kemudian ulama, kemudian syuhada” (H.R. Ibnu Majah)

– zaman sekarang, ramai yang dah tunjuk hebat, kononnya mereka lebih berilmu dari ulama, lebih malang lagi mereka mencel4 ulama.

7. Para Hafiz Al-Quran

Barangsiapa membaca Al Quran dan mengamalkannya, menghalalkannya yang halal dan mengh4ramkan yang h4ram maka Allah memasukkannya ke dalam syurga dan dia boleh memberi syafaat 10 orang keluarganya yang sudah pasti masuk ner4ka. (Hadis Riwayat Tarmizi)

-Ramai manusia zaman sekarang beranggapan, hantar anak pergi sekolah Tahfiz akan menyebabkan anak mereka tak dapat cari makan bila anak mereka dewasa kelak. Mereka ini hanya beranggapan, tuhan bukan pemberi rezeki. Mereka dalam tidak sedar, melakukan sy1rik!

8. Syafaat kecil termasuk daripada para solehin dan shadiqin serta anak yang men1ngg4l dunia sebelum ditaklifkan.

Solehin ialah orang yang soleh, iaitu orang yang taat pada Allah, Nabi Muhammad, agamanya, ibu bapanya, gurunya dan horm4ti jirannya dan masyar4kat sekitar.

Shadiqin ialah orang yang jujur dan benar bagi setiap perkara dalam urusan hidupnya sama ada perniagaan, pemerintahan dan lain-lain lagi.

Anak yang men1ngg4l dunia sebelum ditaklifkan hanya memberi syafaat kepada ibu bapanya.

Sumber : sehinggit.blogspot.my / rencahrasa

Perhatian! Pihak Infomanafaat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini